Bałwanki - marcepanowe pralinki. Własnoręcznie zrobiony słodki prezent dla bliskich
Ulepicie z nami bałwana? Zapewniamy, że nie roztopi się Wam w rękach! Jeśli lubicie obdarować bliskich własnoręcznie zrobionymi (upieczonymi) prezentami wypróbujcie przepis na pralinki marcepanowo - czekoladowe od candy company. Słodkie, delikatne trufelki posmakują nie tylko wielbicielom marcepanu! W dodatku prezentują się uroczo i zimowo:)
Składniki na 6 bałwanków:
- 240 g białej czekolady,
- 100 g marcepanu,
- 40 g śmietany 36 %,
- 60 g masła,
- łyżka ekstraktu waniliowego
Oraz:
- cukier puder do obtoczenia,
- suszona morela,
- wykałaczki/przycięte patyki do szaszłyków,
- gałązki
Krok 1: Przygotowujemy pralinki. Marcepan rozdrabniamy ze śmietaną i ekstraktem w blenderze, do uzyskania gładkiej masy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło oraz masę marcepanowo-śmietanową. Wszystkie składniki powinny się rozpuścić i utworzyć jednolity krem. Po wystudzeniu masę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Krok 2: Z masy formujemy po 3 kulki na każdego bałwanka. Największe wielkości orzecha włoskiego i kolejne proporcjonalnie mniejsze. Gotowe kulki obtaczamy w cukrze pudrze i wkładamy na 10 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki.
Krok 3: Kulki nabijamy na wykałaczkę. Gotowe bałwanki chłodzimy kolejne 10 minut w zamrażarce.
Krok 4: Bałwanki ozdabiamy gałązkami i nosami wyciętymi z moreli. Nosy będą się lepiej trzymały jeśli przed umieszczeniem moreli, patykiem do szaszłyków zrobicie dziurę, a końcówkę moreli lekko zwilżycie wodą. Wykałaczką robimy dziurki zamiast oczu i guzików. Bałwanki należy przechowywać w lodówce. Przed podaniem możecie je oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej pomysłów na smakowite prezenty zapraszamy na candy company.