Brownie z chili i kawowym karmelem idealne na poprawę humoru:)
Klasyka, prawda? :) Klasyka dla czekoladoholika, dla mnie- jak znalazł! :) Ciasto mocno czekoladowe, niskie, mokre, intensywne w smaku. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów waniliowych. Muuuusicie spróbować :)
Do przygotowania brownie potrzebne Wam będą:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g, im większa zawartość kakao tym lepiej)
- 100 g masła szczypta chili/ peperoncini
(ilość można zwiększyć x2, wtedy ciasto będzie wyższe, ale trzeba będzie je piec trochę dłużej)
Karmel:
- cukier brązowy i biały (około 5 łyżek), łyżeczka kawy, śmietanka 36% (6-8 łyżek), trochę wody (około 1/3 szklanki)
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i część cukru. Dodaj szczyptę chili. Aby przygotować kąpiel wodną zagotuj w garnku trochę wody, postaw na nim miskę tak, aby dno miski nie dotykało wrzącej wody. Składniki, które chcesz rozpuścić umieść w misce. Mieszaj od czasu do czasu. Z czekoladą musisz uważać- jeśli się "przegrzeje" stanie się twarda i krucha. Ale to też nic straconego, w takich wypadkach dolewam trochę oleju i masa znowu staje się gładka.
2. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na jednolitą masę. Wsyp przesianą mąkę i delikatnie ją wmieszaj.
3. Do jajek i mąki wlej rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę z masłem. Zamieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jedz jeszcze ciepłe! :) Ach, nie! Jeszcze karmel! :)
Przygotuj kawowy karmel:
1. Na patelnię wysp cukier, tak żeby cała jej powierzchnia była nim pokryta. Włącz średni ogień (nie za mocny, bo cukier szybko się spali). Wsyp łyżeczkę kawy (mielonej) i poczekaj aż cukier zacznie się topić (będzie się robić brązowy).
2. Bardzo małymi partiami wlewaj wodę i potrząsaj patelnią, żeby płyn połączył się z cukrem i kawą (jeśli wlejesz za dużo wody na raz to cukier zbije się w twardy jak kamień karmelek)
3. Dolej śmietankę i energicznie zamieszaj, żeby powstała gładka masa. Gotuj jeszcze parę minut na małym ogniu. Możesz dodać łyżeczkę masła. Gotowym karmelem polej ciasto. Teraz możesz już jeść! :) Pyszne?