Cynamonowe bułeczki na poranki przy latte i spotkania z przyjaciółkami!Przeeeepyszne:)

cynamonowe

Miałam na nie ochotę od dłuższego czasu. Wystarczył jeden leniwy poranek i oto są- najlepsze cynamonowe bułeczki na świecie. Pyszne! Nie za słodkie, nie za bardzo cynamonowe, z odrobiną kardamonu, nad wyraz delikatne... Można je po prostu gryźć, ale można też odrywać po kawałku. Wtedy smakują lepiej ;)

Czego potrzebujesz?

Przepis podaję na około 20 bułeczek

Ciasto: - 75 g miękkiego masła - 45 g cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki mielonego kardamonu (ja zawsze ucieram na świeżo ziarna w moździerzu, są bardziej aromatyczne) - 250 ml ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 420 g mąki tortowej

Cynamonowe wypełnienie: - 85 g miękkiego masła - 45 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - cukier waniliowy

Jak to zrobić?

1. W jednym rondelku rozpuść masło z cukrem, solą i kardamonem

2. W drugim garnku podgrzej mleko i wkrusz do niego drożdże. Dosyp 1 łyżeczkę cukru i odstaw do momentu, aż drożdże zaczną pracować

3. Do miski wlej rozpuszczone masło z dodatkami i mleko z drożdżami. Wymieszaj.

4. Stopniowo przesiej do miski mąkę i wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie wystarczająco suche zacznij wyrabiać je ręcznie i w końcu przełóż je na stolnicę.

+ pokaż całość
cynamonowe

5. Wyrabiaj kilka minut. Dobry sposobem jest rzucanie ciasta na stolnicę :) Pisałam już o tym tutaj. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

cynamonowe

6. W czasie, kiedy ciasto będzie rosnąć, przygotuj cynamonowe wypełnienie bułeczek. Do miski wrzuć miękkie masło, cukier i cynamon, dodaj cukier waniliowy. Połącz wszystko za pomocą miksera- wystarczy chwila pracy na najniższych obrotach. Cynamonowe masło widać na zdjęciu powyżej :)

7. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Najprawdopodobniej nie trzeba będzie dosypywać mąki. Ciasto jest bardzo plastyczne i w ogóle się nie klei. Rozwałkuj je na kształt prostokąta. Podziel go na trzy mniejsze. Pierwszy prostokąt posmaruj cynamonowym masłem i przykryj drugim prostokątem. Z drugim zrób to samo i przykryj go trzecim prostokątem ciasta.

cynamonowe

8. Krótszy bok powstałego prostokąta podziel na małe paseczki. Każdy pasek delikatnie rozciągnij i zrób z niego supełek :) Tak powstanie zakręcona bułka. Odłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

cynamonowe
cynamonowe

9. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. W tym czasie bułki powinny stać w ciepłym miejscu, dzięki czemu jeszcze trochę podrosną. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego bułki i piecz je przez jakieś 15 minut. Możesz je posmarować rozmąconym jajkiem przed włożeniem do piekarnika- nabiorą wtedy ładnego połysku. Gotowe! :)

Bułeczki posmarowałam lukrem- odrobię cukru pudru wymieszałam z sokiem z cytryny. Dzięki temu moje mają coś jeszcze- są zaskakujące kwaskowate ;) I wcale się nie nudzą. Trzy zjedzone pod rząd? No cóż... bywa. I Wam życzę smacznego! :)

cynamonowe

Druciane podstawki, ściereczki, miski i inne piękne rzeczy znajdziecie w LiveBeautifully! 

cynamonowe


Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.