Hummus z pieczonym czosnkiem na leniwe weekendowe śniadania

To zdecydowanie jeden z moich ulubionych hummusów. A pieczony czosnek to odkrycie ostatnich dni :) Sprawdza się idealnie jako dodatek do past do pieczywa. Spróbujecie?

hummus


hummus


Czego potrzebujesz?

- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (jak zwykle odradzam używania cieciorki z puszki, lepiej ugotować ją samodzielnie, z odrobiną soli i szczyptą sody oczyszczonej)

- główka czosnku

- 2-3 łyżki pasty z ziaren sezamu (tahina)

- oliwa z oliwek, sól, pieprz, kilka kropel cytryny

hummus
Jak to zrobić?

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetnij górną część główki czosnku, nie obieraj go! Czosnek polej odrobiną oliwy z oliwek i włóż do piekarnika na 15 minut.

2. Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha, dolej oliwy lub/ i wody (najlepiej tej, w której była gotowana).

3. Z upieczonego czosnku wyjmij poszczególne ząbki- będą miękkie i bardzo aromatyczne :) użyj ich tyle, ile uznasz za słuszne

4. Czosnek połącz z ciecierzycą, dodaj tahinę, sól, pieprz, kilka kropel cytryny i miksuj jeszcze chwilę.

5. Gotowy hummus przełóż do słoiczka/ miseczki. Na wierzch możesz wylać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju sezamowego. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Mmm, smacznego! :)

Kto wypróbuje?:)

hummus

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit