Idealne na romantyczną kolację we dwoje - faszerowane papryki po grecku z sosem z zielonych oliwek :)

Z odrobiną tremy - z racji tego, że jest to mój pierwszy kulinarny pokaz przed Wami - prezentuję dzisiaj przepis na intrygujące papryczki faszerowane :) Dlaczego intrygujące? Bo klasyczne danie, które niektórzy dobrze znają, występuje tu w wytrawnym greckim wydaniu. I tak po prawdzie, muszę się przyznać, że to nie moje dokonanie, a popis kulinarny mojego męża, który zaprosił mnie na domowe rendez-vous i przygotował takie smakowite cudo! Pochwalił się wcześniej, co będzie wyczyniał w kuchni, więc czym prędzej chwyciłam za aparat i zaczęłam uwieczniać jego powstające apetyczne dzieło :) :) Ponieważ wyszło naprawdę pyszne, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na faszerowane papryki, które nie tylko zachwycają podniebienie, ale i cieszą oko. Rewelacyjne danie na romantyczną kolację - szczególnie, jeśli chcecie urzec swoją drugą połówkę :)
faszerowane papryki


Składniki:


składniki na faszerowane papryki



  • czerwone papryki - 4 sztuki (bez gniazd nasiennych, z odciętą górną częścią-pokrywką:)) - na naszej kolacji delektowaliśmy się trzema czerwonymi i jedną zieloną (i tak wystarczyło na dwie kolacje, bo jedna nadziana papryka jest dość sycąca), myślę, że kolor nie ma tutaj znaczenia, oprócz delikatnie różniącego się smaku, papryka zielona równie dobrze komponowała się z farszem


  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 250 g - farsz wykonany był w całości z mięsa wieprzowego, następnym razem przyrządzimy danie odwzorowując przepis, czyli dodając także mielone wołowe


  • ser sałatkowy typu greckiego - 125 g


  • ryż - 100 g (ugotowany)


  • oliwki zielone - 150 g


  • kwaśna śmietana 18% lub jogurt grecki - 150 g - nasza kolacja bazowała na jogurcie greckim (osobiście bardzo lubię), chodzi tutaj o odpowiednią konsystencję (jogurt czy śmietana są dosyć gęste)


  • oliwa z oliwek - 4 łyżki


  • czosnek - 4 ząbki


  • cebula - 1 sztuka


  • suszone oregano - 1 łyżka


  • natka pietruszki - 2 łyżki


  • sól i pieprz do smaku

przyprawy do faszerowanych papryk

 

Farsz


1. Ugotuj ryż.

2. Cebulę pokrój w kostkę i posiekaj natkę pietruszki. Rozkrusz ser sałatkowy typu greckiego.

3. Drobno posiekaj czosnek (3 ząbki) i rozetrzyj go ze solą.

4. Mięso mielone dokładnie wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami: czosnkiem, cebulą, natką pietruszki, ugotowanym ryżem i serem typu greckiego.

5. Dodaj łyżkę oregano, sporo mielonego pieprzu i wymieszaj.

przygotowanie farszu do papryk
Przygotowanie


1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (lub 180 stopni C - piekarnik z termoobiegiem) i przygotuj naczynie żaroodporne.

2. Papryki umyj i odetnij ich górną część, wyjmij gniazda nasienne.

3. Każdą paprykę w środku dopraw świeżo zmielonymi solą i pieprzem oraz oregano.

4. Wypełnij przyprawione papryki farszem.

5. Po nadzianiu papryk nałóż na nie wcześniej odcięte górne części - pokrywki ;)

6. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej je niewielką ilością oliwy.

7. Włóż danie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 35-40 minut.
przygotowanie papryk do faszerowania

przyprawione papryki

faszerowanie papryk

Sos


1. Posiekaj drobno 150 g oliwek i dodaj do nich 100-150 g śmietany 18% (lub jogurtu greckiego :)) oraz pokrojony ząbek czosnku.

2. Dopraw całość pieprzem i solą w niewielkiej ilości, odstaw sos na 10-15 minut.

Voila! Sama pychota, już nie mogę doczekać się powtórki z kulinarnej rozrywki ;)


Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit