Nadziewane, miękkie pierniczki - jeszcze nie jest za późno

pierniki

Jeszcze nie jest za późno na upieczenie pierników! I to najlepszych, jakie kiedykolwiek jedliście! Te są miękkie od razu po upieczeniu, a jakby tego było mało, są nadziewane śliwkowymi powidłami. Pachną cudownie, są mięciutkie, a w smaku czuć wyraźną nutę pomarańczy... Niemożliwe? A jednak! 

+ pokaż całość
pierniki

Czego potrzebujesz? - 500 g mąki pszennej  - 170 g zmielonych migdałów - 400 ml płynnego miodu - 170 g masła - 1 paczka przyprawy do pierników - łyżeczka cynamonu - łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - nadzienie- 1 słoiczek powideł śliwkowych ok. 300 g

pierniki

Jak to zrobić? Ciasto na te pierniki przygotowuję zawsze wieczorem, a same pierniczki wykrawam i piekę następnego dnia. Przez noc masa całkowicie wystygnie, trochę urośnie i zrobi się na tyle zwarta, że łatwiej ją rozwałkować.  Ale i tak pozostaje bardziej luźna od ciasta na typowe pierniki, jednak w tym przypadku nie powinno się dosypywać mąki. Wykrawanie kształtów pójdzie szybciej jeśli foremkę będziesz "maczać" w mące- wtedy brzegi nie będą się kleić do ciasta. Im grubsze ciasto zostawisz tym bardziej pulchne będą pierniki. Co jeszcze... Aha, oczywiście ciasto możesz rozwałkować cieniej i wykroić po prostu zwykłe (nie nadziewane) pierniki. Tak też będzie pysznie! Zatem do dzieła! :)

pierniki

1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki

2. W rondelku rozpuść masło, dodaj płynny miód, odstaw do ostygnięcia

3. Połącz suche składniki z miodem i masłem, najlepiej za pomocą miksera. Pod koniec wyrabiaj ciasto chwilę rękoma. Masa będzie wilgotna, ale nie będzie się lepić do rąk

4. Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm

5. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Każdy piernik składa się z dwóch kółek- na jednym ułóż odrobinę powideł i przykryj go drugim kółkiem. Teraz wybrany kształt piernika wytnij za pomocą foremki. Możesz delikatnie docisnąć brzegi, ale jeśli nałożysz odpowiednio mało powideł nie będzie to konieczne- piernik i tak się sklei, a powidła z niego nie wyciekną podczas pieczenia

gingerbreadcookies

6. Piecz około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe pierniki odstaw do ostygnięcia. Zimne nadają się do lukrowania, dekorowania i oblewania czekoladą :) Jest pysznie i pachnąco! Pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, oczywiście najbardziej na środku, gdzie są powidła. Po przestygnięciu brzegi robią się delikatnie twarde. Gotowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Pozostaną jeszcze bardziej miękkie jeśli do pudełka wrzucisz kilka kawałków jabłka (jabłka należy wymieniać regularnie). Chodzi o to, żeby pierniki wchłonęły wilgoć owoców. Ale coś czuję, że akurat te pierniki w żadnym domu nie poleżą za długo... ;)

gingerbreadcookies

Mój przepis jest efektem przeczesywania wspaniałego bloga Moje Wypieki :)

pierniki

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit