Przepis na crostini, czyli idealne menu na babski wieczór:)
Kochane jadłyście kiedyś crostini?Ja je uwielbiam:)Spróbowałam w restauracji i stwierdziłam,że muszę zrobić je sama:)To naprawdę fajna przekąska na małe party z przyjaciółkami:)Dlaczego kobietami?Ja przyrządziłam je na wieczór ze znajomymi i okazuje się,że część męska naszej paczki raczej nie przepada za (powtarzam za nimi) kanapkami z truskawkami i innymi dziwactwami:)Tak sie napracowałam, a tak skomentowali...Eh faceci jak nie maja mięsa to dla nich to nie jest prawdziwe jedzenie:) Znacie to?Czy tylko ja trafiam na takich mężczyzn,a w szczególności mam na myśli mojego męża i jego kolegów:):):) Jeśli chcecie czegoś innego, chrupiacego, a zarazem pachnącego latem i Włochami polecam Wam właśnie crostini!Jest wyśmienite:)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- ser ricotta
- jagody i miód
- orzechy laskowe i dżem brzoskwiniowy
- truskawki i ocet balsamiczny
- ogórek i koperek
- gotowane jajka i szczypiorek
- wędzony łosoś
- rzodkiewki
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek
- chleb lub bagietka, ja wybrałam alpejski z Biedronki:)choć podobno powinno używać się ciabatty
Oto jak przygotować:)
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy kromki. Podobno im cieńsze tym lepsze, mi wyszły grube:) Potem układamy je na blaszce i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy około 7-8 minut - do momentu, aż chleb zarumieni się i będzie chrupiący.Potem dajemy składniki wedle upodobań:)Wszędzie wykorzystałam ser ricotta jako bazę,a potem: 1.jagody z miodem, 2.orzechy laskowe i dżem brzoskwiniowy, 3. ogórek i koperek, 4. rzodkiewka, 5. jajka i szczypiorek, 6. łosoś i koperek, 7. truskawki i ocet balsamiczny, 8.mozarella i pomidory (tutaj bez ricotty).
I gotowe:) Smacznego:)