źródło: pinterest.com
1. Organizacja i... nawigacja! O organizacji w zasadzie mówimy non stop - ta zasada sprawdza się w odniesieniu do wszystkiego - utrzymywania porządku, meblowania pokoju, nawet swobodnego dekorowania. Natomiast w kuchni ma tym większe znaczenie, ponieważ mamy tu mnóstwo różnorakich przedmiotów - zastawy stołowej i akcesoriów, dodatków i urządzeń, artykułów spożywczych, zapasów i rzeczy zużywanych na bieżąco. Gdyby pozostawić je w chaotycznym bezładzie, raz, że gotowanie trwałoby o wieeeeele dłużej, dwa, że powodowałoby tylko frustrację - kto lubi szukać garnka, który akurat jest potrzebny, przepychając się bez końca przez stosy innych przedmiotów?
źródło: www.domainehome.com
A co do nawigacji ;) - na pewno widzieliście już kuchenne pomysły z oklejonymi szafkami, szufladkami itd. Jeśli w jednej zbiorczej szafie mamy dużo różnych elementów o rozmaitym przeznaczeniu, można pokusić się o wydzielenie konkretnych stref, np. "kubki", "zastawa świąteczna", "kieliszki do wina". Przylepione karteczki z nazwami na półkach albo frontach szafek mogą pełnić funkcją dekoracyjną, ale także pomagać odnaleźć się domownikom, którzy nie pamiętają, co gdzie się znajduje, czyli zazwyczaj... mężom ;)
2. Otwarte półki - tak, po raz kolejny! To fakt - wymagają ciągłego utrzymywania porządku, są bardziej "kurzochłonne" niż te zamknięte - ale to jeden z najlepszych sposobów na dodanie wnętrzu lekkości! Jeśli więc schludność macie we krwi, śmiało organizujcie miejsce w swojej kuchni na wiszące półeczki, zamiast ciężkiej masywnej szafki :)
źródło: www.domainehome.com
3. Pożądany minimalizm Małe wnętrza raczej nie lubią się z ogromną różnorodnością, eklektycznymi rozwiązaniami czy kolorowym chaosem. Aby uniknąć wrażenia zagracenia i przytłoczenia, postawmy raczej na jednolitą kolorystykę i styl w dobieraniu dodatków, naczyń czy wszelkich wyeksponowanych na wierzchu elementów.
4. Kuchnia dopasowana do potrzeb Tak jest, że niektórzy mają tendencję do gromadzenia różnych rzeczy - bo się przydadzą w przyszłości albo były w promocji ;) Nie ma w tym nic złego, jeżeli faktycznie znajdują swoje zastosowanie, ale jeśli dodatkowe przedmioty leżą i leżą po prostu, żeby... leżeć, warto przeorganizować swoje kuchenne zapasy - wśród akcesoriów, wyposażenia i urządzeń przede wszystkim. Czy potrzebujemy 3 różnych kompletów kieliszków, gdy rzadko kiedy kogoś do siebie zapraszamy? Czy najnowsze kulinarne cudo techniki jest faktycznie niezbędne w powiększonych rodzinnym gabarycie, jeśli gotujemy tylko dla dwóch osób? Warto to przemyśleć i bez sentymentów pozbyć się niepotrzebnych rzeczy. Tak, wiem, z początku to wcale nie jest takie łatwe ;)
źródło: www.domainehome.com
5. Rozjaśniamy i rozświetlamy To ważne w małych pomieszczeniach - jeśli w kuchni mamy okno, wykorzystajmy to! Nie warto zasłaniać go masywnymi firankami, znacznie lepiej wpuścić światło do wnętrza, które momentalnie nieco je powiększy. Doradza się też jasne kolory, świetnie sprawdzają się tu pastele.
źródło: pinterest.com
źródło: www.domainehome.com
źródło: www.domainehome.com
6. Multifunkcjonalność :) Mebelki 2 albo i więcej w 1 są jak najbardziej wskazane! Wysuwane stoliczki na kółkach, które pełnią funkcję szafek do przechowywania, dodatkowych blatów roboczych, a może też objazdowej dekoracji to hit malutkich kuchni :)
źródło: www.domainehome.com
A na koniec podaje Wam linka do postu o tym, jak funkcjonalnie zagospodarować przestrzeń na przykładzie kuchni mojej mamy?