Tort czekoladowy idealny na specjalne okazje, w tym zbliżające się Walentynki z ciasteczkami Oreo!

Dziś tort na specjalne okazje :) na małe święta, urodziny, a może na zbliżające się Walentynki? Wypełniony czekoladą aż po brzegi! Kto chętny? :)

tort


Uwielbiam czekoladę- to już wiecie :) więc po prostu nie mogło go zabraknąć! Tort czekoladowy- czekoladowe ciasto, przełożone kremem na bazie budyniu czekoladowego, polane czekoladą... Rozkosz sama w sobie. Pełen czekolady o dużej zawartości kakao, więc nie jest zbyt słodki. Smakuje jak najlepsza gorzka czekolada. Nie! Jak lepsza wersja gorzkiej czekolady :) Zaczynamy!

tort


Czego potrzebujesz?

Składniki na ciasto (przepis na ciasto pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam)

-200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)

- 200 g masła

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- 170 g mąki pszennej

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 25 g kakao

- 300 g brązowego cukru

- 1 op. cukru waniliowego

- 3 średnie jajka

- 75 ml maślanki

tort


Składniki na masę, którą przełożysz tort:

- 1 opakowanie budyniu czekoladowego

- 400 ml mleka do ugotowania budyniu

- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (16sztuk)

- pół tabliczki gorzkiej czekolady

Składniki na polewę:

- 100 g czekolady gorzkiej

- 3 łyżki brązowego cukru

- 120 ml śmietanki 30%

Jak to zrobić? 

Ciasto:

1. W rondelku na małym ogniu rozpuść połamaną czekoladę, masło, cukier i kawę rozpuszczalną. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze chwilę aż do całkowitego połączenia składników.

2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę

3. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier brązowy i waniliowy, wlej maślankę- możesz wszystko połączyć za pomocą miksera

4. Do miski z mąkę wlej czekoladę i jajka z maślanką, połącz wszystko, wymieszaj dokładnie (mikserem lub rózgą)

5. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy o średnicy 21cm). Piecz 1h 25 minut w 160 stopniach.

tort


W tym czasie zrób krem. Jak zrobić krem? 

1. Ciasteczka Oreo pokrusz dokładnie. Umieść je w worku foliowym i uderzaj w nie, np. wałkiem do ciasta. Na drobniejsze kawałki rozkruszysz je za pomocą blendera.

2. Budyń czekoladowy (opakowanie na 500ml mleka) ugotuj w mniejszej ilości mleka, ja zrobiłam to w 400 ml. Odstaw do ostygnięcia.

3. W kąpieli wodnej rozpuść pół tabliczki gorzkiej czekolady.

4. Budyń połącz z pokruszonymi ciasteczkami Oreo i z rozpuszczoną czekoladą. Ja to robiłam blenderem, żeby mieć pewność, że zostaną rozkruszone wszystkie większe kawałki ciastek. Masę wstaw do lodówki (nie wyjadaj paluchami, choć wiem, że to baaaardzo trudne! :))

tort


 Jak zrobić polewę?

1. W rondelku podgrzej śmietankę, wsyp brązowy cukier, mieszaj co chwilę- nie doprowadzaj śmietanki do wrzenia! Odstaw z ognia.

2. Do miseczki wrzuć czekoladę połamaną na małe kawałki. Zalej ją ciepłą śmietanką i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.

tort
Upieczone ciasto musi całkowicie ostygnąć. Kiedy będzie zimne przekrój je tak, by powstały trzy blaty. Talerz do tortów (moje cudo jest z Belle Maison) posmaruj na środku cienko kremem, dzięki temu tort będzie pewnie "siedział" na talerzu :) Blaty ciasta przełóż kremem. Na wierzch wylej polewę i rozsmaruj ją. Nic strasznego, prawda? :) Tort gotowy! Nie musisz go przechowywać w lodówce, wystarczy, że spędzi tam jakiś czas tuż po zrobieniu. Potem świetnie czuje się nawet w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)

tort

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit