Banana bread, czyli wyjątkowe ciasto bananowe

Prawie klasyczny banana bread ;) Prawie, bo tym razem dodałam orzechy, świeży imbir i zmieniłam mąkę. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, dlatego dziś polecam Wam właśnie to łatwe i, co najważniejsze, pyszne ciasto!

bananowe


Uwielbiam ciasto bananowe. Już długo go u mnie nie było, a jego zapach dotkliwie uświadomił mi, ile przez ten czas traciłam :) Banana bread znika błyskawicznie. Jest delikatne, wilgotne, cudownie się je je palcami. Przy dobrych pogaduchach znika jeszcze szybciej, wręcz niepostrzeżenie... Spróbujcie sami!

Czego potrzebujesz? 

- 3 banany

- 1 jajko

- 1,5 szklanki mąki- tym razem dałam 0,5 szkl. mąki pszennej i w sumie 1 szkl. mąki gryczanej i pszennej razowej. Mąka gryczana okazała się strzałem w dziesiątkę. Nadała ciastu ładnego ciemnego koloru i dodała ciekawego smaku, który cudownie łączy się ze smakiem orzechów

- 0,5 szklanki brązowego cukru

- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- szczypta soli

- garść posiekanych orzechów włoskich

- kawałek świeżego imbiru, startego na tarce

bananowe


 Jak to zrobić?

Nie musisz używać miksera, wszystkie składniki możesz połączyć za pomocą łyżki

1. Banany rozgnieć widelcem

2. W misce połącz olej (masło) z jajkiem, dodaj banany

3. Dorzuć resztę składników, na koniec wmieszaj delikatnie mąkę

4.  Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Zaproś znajomych, dziel się radością. Niczego więcej nie trzeba :)

bananowe
bananowe

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit