Croissant z musem z mandarynek,aby poczuc troche lata w srodku zimy:)

Klasyka. Właściwie to jedno słowo powinno wystarczyć tym, którzy jedli prawdziwe croissanty gdzieś na południu Europy. Te właśnie takie są. Chrupiąca skórka, delikatny, wielowarstwowy środek. Nie trzeba mówić nic więcej. O moich usłyszałam "Te z Francji mogą się schować!" :) To najlepsza rekomendacja. Zapraszam!

croissants




Przygotowanie tych klasycznych rogalików może odstraszyć, ale warto ten strach pokonać ;) Wielogodzinne czekanie, bycie na wyciągnięcie ręki, by rozwałkować, poskładać i znowu odstawić ciasto na parę godzin... i znowu czekanie, wałkowanie... Ale efekt rekompensuje wszystko. Croissanty odwdzięczają się wspaniałym smakiem, delikatnością i cudownym wyglądem :) Czego chcieć więcej? U mnie tym razem są w wersji "wbrew zimie"- z musem z mandarynek.

croissanty


Mój przepis jest kompilacją kilku, które wcześniej gdzieś widziałam i wypróbowywałam. Jeśli chcecie pierwszy raz podjąć wyzwanie, warto obejrzeć, jak robi to Julia Child w tym filmie :) Wszystko stanie się prostsze, wierzcie mi! Samo czytanie, nawet najlepiej opisanego przepisu, chyba nie wystarczy. To dziwne składanie, wałkowanie, przekręcanie, listy, masło, lodówka... Ach,  lepiej to zobaczyć na własne oczy :)

Czego potrzebujesz? Przepis na 16 croissantów

- 570 g mąki tortowej

- 70 ml ciepłej wody

- 22-25 g świeżych drożdży

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżki oleju

- 250 ml ciepłego mleka

- 250 g masła

- łyżka soli

- 1 jajko do posmarowania gotowych rogalików

Jak to zrobić? 

1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, dosyp cukier i sól. Odstaw do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiej mąkę, a kiedy drożdże zaczną rosnąć, wlej ciepłe mleko i właśnie drożdże. Wymieszaj wszystko łyżką, a kiedy masa będzie dość zwarta, zacznij ją wyrabiać ręką. Dobrą metodą jest rzucanie ciasta na stolnicę, dzięki czemu przestaje być klejące i nabiera idealnej konsystencji- zobacz, jak to robi Julia :) Ułóż ciasto w misce, przykryj je folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa podwoi swoją objętość, więc "zbij ciasto" (poklep je lub po prostu odklej od ścianek miski) i umieść w lodówce na 30 minut.

3. Na stolnicę wyłóż masło. Wewnętrzną częścią dłoni uderzaj w nie tak, jakbyś wyrabiał ciasto. Zgarnij w jedno miejsce i wyrabiaj znowu. Masło ma mieć konsystencję podobną do ciasta na croissanty. Znów zaproponuję Wam podejrzenie tego u Julii :)

crossanty


4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Na środku ułóż rozgniecione masło i przykryj je dokładnie ciastem. Rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Uważaj, żeby ciasto dokładnie przykryło masło. Rozwałkowany prostokąt złóż na 3 części- tak jak składa się list. Przekręć o 90% i rozwałkuj ponownie na kształt prostokąta. Kolejny raz złóż na 3 części i tak przygotowane umieść w lodówce na 2 godziny. Podejrzyj u Julii, o co z tym wszystkim chodzi :)

croissanty
crossanty
crossanty


5. Wyjmij ciasto z lodówki. Na zdjęciu poniżej widać, jak bardzo ono w tym czasie urośnie. Teraz wykonaj czynności z punktu 4 :) czyli: ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta.  Rozwałkowany prostokąt złóż na 3 części- tak jak składa się list. Przekręć o 90% i rozwałkuj ponownie na kształt prostokąta. Kolejny raz złóż na 3 części i tak przygotowane umieść ponownie w lodówce na 2 godziny.

croissanty


6. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je. Powstały prostokąt przetnij na dwie części. Każdą z nich podziel na 4 prostokąty. Każdy mały prostokąt przetnij tak, by powstały z niego dwa trójkąty. Hmm, chyba nie wyrażam się jasno ;) Spójrzcie sami, wyjdzie Wam 16 trójkątów:

croissanty


7. Trójkąty zwijaj od podstawy do czubka. Tak powstałe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozmąconym jajkiem z dodatkiem wody. Odstaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika ponownie posmaruj ich wierzch jajkiem.

8. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Chwilę przed włożeniem croissantów zmniejsz temperaturę do 200 stoni. Piecz kilkanaście minut. Gotowe! :) Nie oszukujmy się, rogaliki najlepiej smakują pierwszego dnia. Chociaż drugiego też są niczego sobie... sprawdźcie sami! :) Aha! Mus z mandarynek!

9. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Zdejmij z nich błonkę i białe...mmm, no wiesz- te białe części ;) Pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Podgrzewaj tak długo aż wyparuje z nich większość soku. Posłodź brązowym cukrem lub ciemnym miodem (gryczanym lub jakimś innym o podobnym, wyrazistym smaku). Podawaj jeszcze ciepłe do croissantów. Smakuje wybornie! :) Rogaliki możesz też jeść z konfiturami, syropem klonowym, miodem, czekoladą...

croissanty


Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.