Czekoladki z orzechami pekan i słonym karmelem. Pomysł na smakowity prezent!

Pyszne domowe czekoladki od candy company, będą oryginalnym pomysłem na prezent lub po prostu lekarstwem na jesienną chandrę - gwarantuję 100% skuteczność! Połączenie gorzkiej czekolady, orzechów i słonego karmelu mmm... dla mnie idealne! Nie potrzebujecie do nich foremek, wystarczy tylko blacha, kawałek pergaminu i dobre chęci :) Spróbujcie zrobić je z dziećmi, na pewno będą się świetnie bawić - możecie puścić wodze wyobraźni i nadać im kształt np. jeżyków...

czekoladki z pekanami i karmelem


Składniki na 16 sztuk o średnicy 5 cm:

  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej o wysokiej zawartości kakao),
  • 60 g posiekanych orzechów pekan,
  • oraz sos karmelowy:
  • 110 g masła,
  • 60 g ciemnego cukru muscovado,
  • 60 g białego cukru,
  • 80 ml kremówki,
  • szczypta morskiej soli

Jak zrobić czekoaldki w domu?
Przepis na domowe czekoladki
Jak zrobić czekoladki z orzechami?
czekoladki z pekanami i karmelem
Ciekawe przepisy na jesień
Jak się robi czekoladki?


Krok 1: Przygotowujemy sos karmelowy. Jeśli nie macie ciemnego cukru, możecie zamiast mieszanki białego z ciemnym użyć 120 g brązowego cukru. Cukier, masło i kremówkę podgrzewamy w rondelku na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Będzie gotowy kiedy kropla wylana na talerzyk nie będzie się rozlewać. Dodajemy sól i studzimy - po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Sosu wyjdzie więcej niż potrzeba, ale gwarantujemy, że szybko zniknie...

Krok 2: Blachę wykładamy papierem - będziemy ją wkładać do lodówki więc przygotujcie taką, która bez problemu się do niej zmieści. Dla ułatwienia możecie narysować na papierze 16 kółek o średnicy 5 cm (np. od szklanki).

Krok 3: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde koło wykładamy ok. 3/4 łyżeczki i rozprowadzamy. Środek posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia - ok. 10 minut.

Krok 4: Na orzechy wykładamy ok. 1/2 łyżeczki sosu, uważajcie by się za bardzo nie rozlał. Odkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Krok 5: Pralinki przykrywamy pozostałą czekoladą, ponownie odstawiamy do zastygnięcia. I już gotowe - możecie je teraz pałaszować lub obdarzyć nimi jakiegoś szczęśliwca :)

Smacznego!

Więcej jesiennych przepisów znajdziecie na candy company.

Pomysł na prezent czekoladki własnej roboty
Jak się robi czekoladki domowe
Przepisy na czekoladki

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit