Przepis na zapiekankę gratin dauphinois prosto z Paryża

Od ostatniego wyjazdu do Paryża troche już minęło,ale był to jeden z najlepszych wyjazdów jak dotąd. Pomimo tego, że w Paryżu byłam już kilka razy to dopiero teraz potrafiłam go docenić. Jest wyjątkowy. Mieszkaliśmy w pieknej dzielnicy Bastylii, gdzie było wiele knajpek, sklepów z serami i oczywiście boulangerie. Nie ukrywam,że uwielbiam słodkości,ale tym razem oczarowała mnie ziemniaczana zapieknka gratin  i kaczka. Dziś zaczynam przepis od gratin,ale następnym razem opowiem Wam jak dobrze zrobić kaczkę. Oba przepisy są doskonałe i zaczerpnięte od mojej koleżanki:) Obie jesteśmy fankami wszystkiego co paryskie. Przepis na zapiekankę jest banalnie prosty i koszt wykonania super tani:) Jedyny ujemny mankament - jest kaloryczna, no ale od czasu do czasu przecież można sobie pozwolić;) Moim sposobem  jest właśnie przygotowanie czegoś kalorycznego, wtedy przygotowując nawdycham się wszystkich zapachów i już czuję sie najedzona. Tez tak macie? Jak to mówi mój mąż - ja z Tobą nigdy nie schudnę;) No cóż:) Dobra żona powinna dobrze gotować,więc nie ma co narzekać:)Rozpisałam się, ale wkońcu przejdźmy do przepisu:)

zapiekanka z ziemniaków
+ pokaż całość

Oto co musicie kupić: Dla 4 osób

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ser najlepiej cheddar - nie wybierajcie zwykłego, bo traci smak - wypróbowałam;) - ok. 130g
  • sól

jakie składniki do zapiekanki ziemniaczanej
prosty przepis na obiad

Oto jak to zrobić:) 1.   Wybieramy naczynie żaroodporne “smarujemy” ząbkiem czosnku przekrojonym na pół i masłem. 2.   Ziemniaki obieramy,  myjemy i kroimy w bardzo cienkie (2 - 3 mm) plasterki.

Jak tanio zrobić obiad

Ja użyłam tarki do warzyw. 4.   Układamy teraz warstwy ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, tak, aby plasterki zachodziły na siebie - ok. 1 cm i każdą warstwę solimy.

blog z przepisami

5.   A na końcu zalewamy śmietanką. 6. Do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) wkładamy naczynie z ziemniakami przykryte pokrywką. I  pieczemy przez 60 minut. 7. Po godzinie, zdejmujemy pokrywkę, posyspujemy stratym serem i pieczemy ponownie tylko przez 15 minut:) I gotowe:)

zapiekanka francuska

  P.S. Tez lubicie sery?:) To na deser mam dla Was zdjęcie z naszego sklepu z Bastylii, cudo:) Spedziłam w nim chyba pełną godzinę:)

sklep z serami



Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.