Razowe gofry z dyniowym puree na jesienne wieczory bez wyrzutów sumienia

gofryW mojej kuchni jest bardzo jesiennie. Pełno w niej jabłek, gruszek, buraczków. I dyni oczywiście. Bo dynia doskonale nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Tym razem stała się głównym składnikiem razowych gofrów. Wyszło wyśmienicie! Sprawdźcie koniecznie! 

Czego potrzebujesz?

- 200 g (około 5 czubatych łyżek) puree z pieczonej dyni (opis przygotowania poniżej)

- 2/3 szklanki mleka

- 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub masła)

- 3 jajka

- 1/3- 1/2 szklanki cukru trzcinowego

- 2 szklanki mąki pszennej razowej

- kawałek korzenia imbiru

- w sumie czubata łyżeczka przypraw korzennych (mielony cynamon, gałka muszkatołowa, goździki)

- szczypta soli

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- do polania: syrop klonowy, syrop z agawy lub ciemny miód

gofry

Przygotowanie puree z dyni:

1. Dynię umyj i pokrój na duże kawałki (księżyce). Rozkładaj po kilka kawałków na folii aluminiowej i luźno zawiń. Piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni (trwa to godzinę lub krócej, wszystko zależy od twardości dyni)

2. Kiedy dynia będzie gotowa, łyżką wydrąż miąższ, oddziel go od skórki.

3. Miąższ zmiksuj dokładnie blenderem. Jeśli będzie zbyt wodnisty przełóż go do garnka i odparuj nadmiar wody.

4. Gotowe puree możesz wykorzystać od razu albo jego nadmiar zamrozić bądź zapasteryzować w słoikach. Używam go do robienia zupy dyniowej, sosu, ciast, babeczek. Zimą będzie jak znalazł ;)

Jak zrobić razowe gofry z dyniowym puree?

1. W jednej misce połącz suche składniki: mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Wymieszaj dokładnie.

gofry

2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, roztopiony olej kokosowy, dyniowe puree, starty kawałek świeżego imbiru, mleko. Połącz suche i mokre składniki, wymieszaj.

gofry

3. Z przygotowanego ciasta usmaż gofry. Gotowe polej syropem klonowym albo ciemnym miodem (użyłam miodu z kasztanów jadalnych, ale gryczany też się sprawdza- ciemne, wyraziste w smaku miody pasują tu idealnie) .

gofry

Dyniowe gofry są bardzo puszyste i wilgotne w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz. Użycie mąki razowej sprawia, że są bardzo sycące. Bez trudu można z nich zrobić gofry bezglutenowe, wystarczy mąkę pszenną zastąpić mąką owsianą, jaglaną lub gryczaną. Zamiast cukru można użyć 1/3 szklanki syropu klonowego. Za każdym razem będzie pysznie i zdrowo. Spróbujecie?

gofry

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit