Razowe muffiny owsiano-marchewkowe na zdrowe rozpoczęcie weekendu:):)
Zdrowe babeczki na mące graham, z płatkami owsianymi i marchewką. Idealne jako dodatek do dziecięcej śniadaniówki, czy naszego lunch boxa :) Pełnoziarnista, sycąca przekąska, którą Wasze brzuchy pokochają:)
... a wszystko przez to, że uwielbiam słodkości pod każdą postacią :) a żeby chociaż trochę uciszyć wyrzuty sumienia, szukam takich połączeń składników, które nie tylko smakują, ale też dają mojemu organizmowi coś dobrego. Stąd mąka graham, marchewka i płatki owsiane, stąd właśnie brązowy cukier i ograniczenie tłuszczu. Do tych muffinów możecie dorzucić siemię lniane i orzechy. Możecie też dodać rodzynki, żurawinę i inne suszone owoce. Możecie zrezygnować zupełnie z cukru i dodać posiekane daktyle i miód. Pamiętacie tylko, żeby nie przesadzić z ilością dodatkowych składników, bo muffiny mogą być za ciężkie i nie urosną tak, jak powinny. Ale dosyć gadania, do roboty! :)
Czego potrzebujesz?
- 2 szklanki mąki graham
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki maślanki
- cukier waniliowy
- 2-3 marchewki starte na dużych oczkach
Jak to zrobić? Wszystkie muffiny robi się bardzo szybko i to jest w nich najlepsze :) Nie musisz używać miksera, możesz wszystko połączyć za pomocą łyżki lub mieszać rózgą. Po połączeniu suchych i mokrych składników nie musisz masy długo mieszać, chodzi tylko o połączenie składników. Małe grudki mąki są mile widziane :)
1. Przygotuj dwie miski- w jednej połącz suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, proszek, sodę, sól i przyprawy- wymieszaj dokładnie
2. W drugiej misce wymieszaj jajka (roztrzep je najpierw) z olejem, maślanką, cukrem, wanilią i marchewką
3. Połącz suche i mokre składniki. Ciasto przełóż do 12 foremek na muffiny. Piecz 30 minut w 180 stopniach.