Tarta z jabłkami i solonym karmelem na dlugi weekend!:)
To mój sposób na oswojenie jesieni- jabłka, cynamon i karmel. Cieniutkie kruche ciasto, a na nim dużo dobroci :) z takim zestawem nawet jesienne poranki przestają być tak ponure. Sprawdzicie czy działa?
1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na kilkadziesiąt minut (albo na krócej do zamrażarki). Składniki na kruche ciasto musza być zimne, ciasto zagniatamy szybko i niedbale. Kiedy można już z niego ulepić kulę, przestajemy zagniatać i wstawiamy je do lodówki.
2. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki
3. Formę do tarty posmaruj masłem i wyklej ciastem. Można ciasto najpierw rozwałkować i w całości rozłożyć w formie, ale można też odrywać jego kawałki i wylepić nim formę, nie zapominając o brzegach.
4. Na cieście rozłóż plasterki jabłek.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut. Pod koniec można na kilka minut włączyć termoobieg, by zarumienić ciasto i jabłka. W czasie, kiedy tarta będzie się piekła, przygotuj karmel. To nie takie straszne, jak by sie wydawało, a efekt zadowoli nawet największego łasucha! Z resztą, ci którzy nie lubią słodyczy, też pokochają ten karmel, wierzcie mi ;)
Solony karmel:
1. Do rondelka wsyp cukier, podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i zbrązowieje
2. Do rozpuszczonego cukru wlej wodę- na początku mocno pryska! Cukier znowu zbije się twardą masę, ale po kilka minutach gotowania i ciągłego mieszania znowu się rozpuści.
3. Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
4. Dodaj masło, wymieszaj dokładnie i odstaw do przestygnięcia. Kiedy karmel będzie już chłodny dodaj dużą szczyptę soli. Sól morska gruboziarnista jest lepsza od zwykłej soli kuchennej, bo nie tylko wzmacnia ona słodycz karmelu, ale też "chrupie" podczas jedzenia :)
Gotową i przestudzoną tartę polej karmelem. Zjadaj podczas jesiennych poranków po wielkim zdrowym śniadaniu. Popijaj pyszną kawą. Nie śpiesz się, jest pysznie, prawda?
Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności i plików "cookies". Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.