Tort czekoladowy idealny na specjalne okazje, w tym zbliżające się Walentynki z ciasteczkami Oreo!
Dziś tort na specjalne okazje :) na małe święta, urodziny, a może na zbliżające się Walentynki? Wypełniony czekoladą aż po brzegi! Kto chętny? :)
Uwielbiam czekoladę- to już wiecie :) więc po prostu nie mogło go zabraknąć! Tort czekoladowy- czekoladowe ciasto, przełożone kremem na bazie budyniu czekoladowego, polane czekoladą... Rozkosz sama w sobie. Pełen czekolady o dużej zawartości kakao, więc nie jest zbyt słodki. Smakuje jak najlepsza gorzka czekolada. Nie! Jak lepsza wersja gorzkiej czekolady :) Zaczynamy!
Czego potrzebujesz?
Składniki na ciasto (przepis na ciasto pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam)
-200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
- 200 g masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 170 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g kakao
- 300 g brązowego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 75 ml maślanki
Składniki na masę, którą przełożysz tort:
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 400 ml mleka do ugotowania budyniu
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (16sztuk)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 120 ml śmietanki 30%
Jak to zrobić?
Ciasto:
1. W rondelku na małym ogniu rozpuść połamaną czekoladę, masło, cukier i kawę rozpuszczalną. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze chwilę aż do całkowitego połączenia składników.
2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę
3. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier brązowy i waniliowy, wlej maślankę- możesz wszystko połączyć za pomocą miksera
4. Do miski z mąkę wlej czekoladę i jajka z maślanką, połącz wszystko, wymieszaj dokładnie (mikserem lub rózgą)
5. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy o średnicy 21cm). Piecz 1h 25 minut w 160 stopniach.
W tym czasie zrób krem. Jak zrobić krem?
1. Ciasteczka Oreo pokrusz dokładnie. Umieść je w worku foliowym i uderzaj w nie, np. wałkiem do ciasta. Na drobniejsze kawałki rozkruszysz je za pomocą blendera.
2. Budyń czekoladowy (opakowanie na 500ml mleka) ugotuj w mniejszej ilości mleka, ja zrobiłam to w 400 ml. Odstaw do ostygnięcia.
3. W kąpieli wodnej rozpuść pół tabliczki gorzkiej czekolady.
4. Budyń połącz z pokruszonymi ciasteczkami Oreo i z rozpuszczoną czekoladą. Ja to robiłam blenderem, żeby mieć pewność, że zostaną rozkruszone wszystkie większe kawałki ciastek. Masę wstaw do lodówki (nie wyjadaj paluchami, choć wiem, że to baaaardzo trudne! :))
Jak zrobić polewę?
1. W rondelku podgrzej śmietankę, wsyp brązowy cukier, mieszaj co chwilę- nie doprowadzaj śmietanki do wrzenia! Odstaw z ognia.
2. Do miseczki wrzuć czekoladę połamaną na małe kawałki. Zalej ją ciepłą śmietanką i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.
Upieczone ciasto musi całkowicie ostygnąć. Kiedy będzie zimne przekrój je tak, by powstały trzy blaty. Talerz do tortów (moje cudo jest z Belle Maison) posmaruj na środku cienko kremem, dzięki temu tort będzie pewnie "siedział" na talerzu :) Blaty ciasta przełóż kremem. Na wierzch wylej polewę i rozsmaruj ją. Nic strasznego, prawda? :) Tort gotowy! Nie musisz go przechowywać w lodówce, wystarczy, że spędzi tam jakiś czas tuż po zrobieniu. Potem świetnie czuje się nawet w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)