Wytrawna konfitura z brzoskwiń i batatów z czerwonym pieprzem

wytrawna
Wytrawne konfitury są moją kulinarną słabością w ostatnim czasie. Przyjemnie wzbogacają smak zwykłych potraw, urozmaicają nasze śniadania i są hitem podczas wspólnego biesiadowania w ogrodzie. Najbardziej lubię je jeść z serami pleśniowymi, dobrymi, delikatnymi wędlinami i pieczenią. Jako samodzielne smarowidło na pieczywo też są pyszne! Owoce i warzywa w jednym słoiku- lubicie takie połączenia?

+ pokaż całość


Podaję Wam orientacyjną ilość owoców i warzyw, nie określam też ściśle ilości dodanych przypraw- ta konfitura nie może być za słodka (choć słodycz przebija się tu wyraźnie), i ma być tak pikantna, jak lubicie. Doprawcie ją tak, by jej smak był idealny :)

Czego potrzebujesz?

- 2-3 bataty

- 1 czerwona papryka

- kilka ząbków czosnku

- 1 cebula

- 4-5 brzoskwiń (lub gruszek, one też będą pasować)

- około pół szklanki cukru (lub więcej)

- czerwony pieprz

- sól, chili, imbir w proszku

- oliwa z oliwek

wytrawna




Jak to zrobić?

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Po chwili wsyp cienką warstwę cukru (nie wsypuj całego cukru)

2. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i przykryj garnek (bataty mają się zrobić miękkie)

3. Brzoskwinie (lub gruszki) obierz i pokrój. Paprykę pokrój w małą kostkę, wszystko wrzuć do garnka i nadal duś pod przykryciem

4. Wsyp resztę cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj całe ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, pieprz powinien być w całości. Ewentualnie dodaj cukier lub sok z cytryny

5. Kiedy owoce i warzywa zmiękną, zdejmij przykrywkę z garnka i pozwól wodzie odparować. Konfiturę należy co chwilę mieszać

6. Całość odstaw do całkowitego ostygnięcia. Potem zmiksuj, ale nie zupełnie- zostaw część warzyw w większych kawałkach

7. Gotową konfiturę najlepiej przechowywać w lodówce lub zapasteryzować w kilku małych słoikach. Smacznego!

wytrawna


Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.