Wytrawna konfitura z brzoskwiń i batatów z czerwonym pieprzem
Wytrawne konfitury są moją kulinarną słabością w ostatnim czasie. Przyjemnie wzbogacają smak zwykłych potraw, urozmaicają nasze śniadania i są hitem podczas wspólnego biesiadowania w ogrodzie. Najbardziej lubię je jeść z serami pleśniowymi, dobrymi, delikatnymi wędlinami i pieczenią. Jako samodzielne smarowidło na pieczywo też są pyszne! Owoce i warzywa w jednym słoiku- lubicie takie połączenia?
Podaję Wam orientacyjną ilość owoców i warzyw, nie określam też ściśle ilości dodanych przypraw- ta konfitura nie może być za słodka (choć słodycz przebija się tu wyraźnie), i ma być tak pikantna, jak lubicie. Doprawcie ją tak, by jej smak był idealny :)
Czego potrzebujesz?
- 2-3 bataty
- 1 czerwona papryka
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 4-5 brzoskwiń (lub gruszek, one też będą pasować)
- około pół szklanki cukru (lub więcej)
- czerwony pieprz
- sól, chili, imbir w proszku
- oliwa z oliwek
Jak to zrobić?
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Po chwili wsyp cienką warstwę cukru (nie wsypuj całego cukru)
2. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i przykryj garnek (bataty mają się zrobić miękkie)
3. Brzoskwinie (lub gruszki) obierz i pokrój. Paprykę pokrój w małą kostkę, wszystko wrzuć do garnka i nadal duś pod przykryciem
4. Wsyp resztę cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj całe ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, pieprz powinien być w całości. Ewentualnie dodaj cukier lub sok z cytryny
5. Kiedy owoce i warzywa zmiękną, zdejmij przykrywkę z garnka i pozwól wodzie odparować. Konfiturę należy co chwilę mieszać
6. Całość odstaw do całkowitego ostygnięcia. Potem zmiksuj, ale nie zupełnie- zostaw część warzyw w większych kawałkach
7. Gotową konfiturę najlepiej przechowywać w lodówce lub zapasteryzować w kilku małych słoikach. Smacznego!
Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności i plików "cookies". Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.