Wytrawna konfitura z brzoskwiń i batatów z czerwonym pieprzem
Jak to zrobić?
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Po chwili wsyp cienką warstwę cukru (nie wsypuj całego cukru)
2. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i przykryj garnek (bataty mają się zrobić miękkie)
3. Brzoskwinie (lub gruszki) obierz i pokrój. Paprykę pokrój w małą kostkę, wszystko wrzuć do garnka i nadal duś pod przykryciem
4. Wsyp resztę cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj całe ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, pieprz powinien być w całości. Ewentualnie dodaj cukier lub sok z cytryny
5. Kiedy owoce i warzywa zmiękną, zdejmij przykrywkę z garnka i pozwól wodzie odparować. Konfiturę należy co chwilę mieszać
6. Całość odstaw do całkowitego ostygnięcia. Potem zmiksuj, ale nie zupełnie- zostaw część warzyw w większych kawałkach
7. Gotową konfiturę najlepiej przechowywać w lodówce lub zapasteryzować w kilku małych słoikach. Smacznego!