Wytrawna konfitura z brzoskwiń i batatów z czerwonym pieprzem



Jak to zrobić?

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Po chwili wsyp cienką warstwę cukru (nie wsypuj całego cukru)

2. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i przykryj garnek (bataty mają się zrobić miękkie)

3. Brzoskwinie (lub gruszki) obierz i pokrój. Paprykę pokrój w małą kostkę, wszystko wrzuć do garnka i nadal duś pod przykryciem

4. Wsyp resztę cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj całe ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, pieprz powinien być w całości. Ewentualnie dodaj cukier lub sok z cytryny

5. Kiedy owoce i warzywa zmiękną, zdejmij przykrywkę z garnka i pozwól wodzie odparować. Konfiturę należy co chwilę mieszać

6. Całość odstaw do całkowitego ostygnięcia. Potem zmiksuj, ale nie zupełnie- zostaw część warzyw w większych kawałkach

7. Gotową konfiturę najlepiej przechowywać w lodówce lub zapasteryzować w kilku małych słoikach. Smacznego!

wytrawna

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit