Cynamonowe bułeczki na poranki przy latte i spotkania z przyjaciółkami!Przeeeepyszne:)
Miałam na nie ochotę od dłuższego czasu. Wystarczył jeden leniwy poranek i oto są- najlepsze cynamonowe bułeczki na świecie. Pyszne! Nie za słodkie, nie za bardzo cynamonowe, z odrobiną kardamonu, nad wyraz delikatne... Można je po prostu gryźć, ale można też odrywać po kawałku. Wtedy smakują lepiej ;)
Czego potrzebujesz?
Przepis podaję na około 20 bułeczek
Ciasto: - 75 g miękkiego masła - 45 g cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki mielonego kardamonu (ja zawsze ucieram na świeżo ziarna w moździerzu, są bardziej aromatyczne) - 250 ml ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 420 g mąki tortowej
Cynamonowe wypełnienie: - 85 g miękkiego masła - 45 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - cukier waniliowy
Jak to zrobić?
1. W jednym rondelku rozpuść masło z cukrem, solą i kardamonem
2. W drugim garnku podgrzej mleko i wkrusz do niego drożdże. Dosyp 1 łyżeczkę cukru i odstaw do momentu, aż drożdże zaczną pracować
3. Do miski wlej rozpuszczone masło z dodatkami i mleko z drożdżami. Wymieszaj.
4. Stopniowo przesiej do miski mąkę i wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie wystarczająco suche zacznij wyrabiać je ręcznie i w końcu przełóż je na stolnicę.