Włoskie ciasto gruszkowo-imbirowe na niedzielny deser w gronie rodzinnym:)
Moje ulubione! :) Bardzo wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącą skórką. Banalnie proste i ekspresowe w przygotowaniu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe podane z waniliowymi lodami... Skusicie się? :)
Wystarczy kilka składników, parę minut pracy, 40 minut pieczenia i gruszkowe cudo gotowe! Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska", ale oczywiście trochę go zmodyfikowałam.
Czego potrzebujesz?
- 200 g miękkiego masła (175 do ciasta i 25 g na ciasto)
- 150 g brązowego cukru ( + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta)
- 100 g mąki pszennej tortowej + 75 g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru + 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 3 jajka
- 2-3 gruszki pokrojone w cienkie plasterki