W poszukiwaniu idealnego blatu do kuchni, czyli wskazówki Lovingit przy wyborze - blaty drewniane

Olejowanie i lakierowanie drewnianego blatu Zarówno olejowanie, jak i lakierowanie służy dodatkowemu zabezpieczeniu drewna przed wilgocią oraz mechanicznymi uszkodzeniami, które w kuchni mają często miejsce. Przede wszystkim jednak należy rozróżnić te dwie kwestie. Lakierowanie oznacza nałożenie na powierzchnię blatu ochronnej warstwy, która ułatwia utrzymywanie go w czystości. Drewno pokryte lakierem może się podobać - nabiera delikatnego połysku, a przy tym uwidacznia się jego struktura, dzięki czemu wygląda tym naturalniej. Pewnym minusem tego typu konserwacji jest jednak fakt, że lakier dość szybko wykrusza się i nie jest mocno odporny na wysoką temperaturę (a o tę także w kuchni nietrudno ;)). Natomiast olejowanie to także pokrywanie powierzchni blatu zabezpieczającą substancją - specjalnym olejem, który jednak wnika dość głęboko w materiał, bo aż na kilkanaście milimetrów. Impregnacja jest więc dość gruntowna, a jednocześnie naturalna struktura drewna zostaje zachowana. Tutaj z kolei pewną niedogodnością staje się możliwość ciemnienia drewna po pewnym czasie.

blat z drewna w kuchni
czy blat  drewniany jest funkcjonalny



Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit