Maślane ciasteczka imbirowo-cytrynowe na swiateczne dni
Tak kruchych ciasteczek jeszcze nie jedliście, jestem tego pewna! Te są cudownie maślane, rozpływają się w ustach, pachną świętami. Imbir, cynamon, cytryna... Czujecie już zapach zbliżających się świąt?
Czego potrzebujesz?
- 1,5 szklanki mąki pszennej i trochę do podsypywania w trakcie wykrawania ciastek
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 50 g kaszy manny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego cynamonu
- opcjonalnie pół tabliczki gorzkiej czekolady do polania ciastek
Jak to zrobić?
1. Do miski wrzuć wszystkie składniki. Ucieraj chwilę mikserem, do momentu połączenia wszystkich składników
2. Ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć. Jeśli będzie zbyt wilgotne dodaj mąki lub kaszy manny (kasza sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej kruche i delikatne)
3. Gotowe ciasto włóż na kilkanaście minut do lodówki
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrój ulubione kształty
5. Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
6. Zimne ciasteczka możesz polać roztopioną czekoladą (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej)
Zróbcie je koniecznie! :) smacznego!