Jak wybrałam nowy piekarnik do kuchni i przepis na pyszne ciasteczka kokosowe! :)

Po raz kolejny zapraszam Was do mojej kuchni, bo przyznam, że to jedno z moich ulubionych miejsc w domu :) Białe szafki z gładkimi frontami, drewniany blat... to zdecydowanie moja bajka :) Po różnych zmianach - choćby tak drobnych jak wymiana uchwytów przy szafkach, czy większych jak nowy piekarnik - czuję się w niej naprawdę świetnie. Jest dla mnie nie tylko funkcjonalna, ale i piękna, a to według mnie podstawa udanej aranżacji wnętrza. O samym wystroju już wiele razy wypowiadałam się na Lovingit, ale dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam nowy sprzęt, bez którego nie wyobrażam sobie działania w kuchni! Uwielbiam piec, więc dla mnie piekarnik to podstawa, a ponieważ stary po remoncie już zaczął szwankować, zaczęłam rozglądać się w różnych sklepach AGD. Wybór wcale nie był łatwy, bo przy takiej liczbie różnych modeli i funkcji można dostać zawrotu głowy ;) Chciałam coś, co będzie pasowało do mojej kuchni i będzie miało funkcje, z których będę korzystać. Postanowiłam, że najlepiej sprawdzi się u mnie piekarnik parowy, podobno najlepsi szefowie kuchni korzystają z działania pary przy przyrządzaniu swoich wyjątkowych potraw ;) Po długim namyśle zdecydowałam się na piekarnik parowy Electrolux - i jestem z niego bardzo zadowolona! To był strzał w dziesiątkę :)

W kuchni znalazł się nowy piekarnik parowy. Dobrze komponuje się z całym wystrojem wnętrza.
Nowy piekarnik parowy ma nowoczesny wygląd i wiele przydatnych funkcji. Pasuje do aranżacji kuchni w stylu...

Wymiana piekarnika przebiegła bardzo szybko i sprawnie. To też było dla mnie ważne, żeby obyło się bez żadnych problemów i faktycznie - raz i dwa, już był gotowy :) Wiecie jak je uwielbiam, dlatego nie mogłam doczekać się muffinów i ciasteczek bezglutenowych! Oczywiście zaraz wypróbowałam swój nowy piekarnik ;) Przy okazji przepis na ciastka kokosowe znajdziecie poniżej, koniecznie przetestujcie.

Funkcje nowego piekarnika parowego (52460)
Pieczenie ciasteczek kokosowych (52461)

Piekarnik parowy Electrolux ma aż cztery poziomy pary oraz przydatny czujnik wilgotności. Pieczenie parowe pozwala zachować aż 90% wartości odżywczych w daniu, dobrze wiedzieć, że zdrowo się gotuje. Potrawy są soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz, marzenie każdej pani i każdego pana domu... i to nawet łatwe do osiągnięcia ;) Z piekarnikiem parowym można więc zabawić się w profesjonalnego szefa kuchni i uzyskać takie efekty, jak w najlepszych restauracjach. Wiele potraw do wypróbowania jeszcze przede mną, ale póki co przy pieczeniu słodkości i kilku obiadach mogę powiedzieć, że wszystko jest naprawdę smaczne. Poza tym funkcja pary pozwala też błyskawicznie i bez większego wysiłku wyczyścić wnętrze piekarnika. Dla zabieganych albo zapominalskich na czytelnym kolorowym wyświetlaczu pojawiają się komunikaty przypominające o potrzebie czyszczenia - baaaardzo przydatne w codziennym pędzie ;)

Nowoczesna forma piekarnia parowego dodaje kuchni wyrazu. Dobrze wpisuje się w skandynawski charakter i współgra z...

Nie każdy ma duże doświadczenie albo potrafi odnaleźć się w kuchni i w kulinarnych działaniach - ale dla tych osób także mam dobrą wiadomość :) Piekarnik parowy Electrolux posiada... książkę kucharską z 220 wpisanymi przepisami! W Varioguide przy każdym przepisie znajdziecie informacje, jakiego poziomu pary trzeba użyć, jaki program nastawić, więc nawet osoby, które nie są jeszcze mistrzami gotowania, dopiero startują albo potrzebują pomocy - bez problemu sobie poradzą z przygotowaniem obiadu :)

Białe szafki z drewnianym blatem i nowoczesny piekarnik w kuchni (52463)

I jak według Was prezentuje się mój nowy śliczny piekarnik? :) Super wpisał się w cały wystrój kuchni, jest ładny i nowoczesny, a jednocześnie prezentuje się całkiem lekko. Ma też funkcje, które faktycznie przydają mi się podczas przyrządzania obiadów i deserów. W piekarniku parowym Electrolux jest już 9 gotowych programów, których można użyć do przygotowania różnych potraw, oczywiście wszystko można dostosować pod siebie. Bardzo podoba mi się przycisk "My Favourite", który błyskawicznie uruchamia wybrany program pieczenia. Piekarnik ma też funkcję szybkiego nagrzewania, więc przydaje się, gdy trzeba coś przygotować w razie czego w pośpiechu. A dla wielu osób ulubioną funkcją na pewno stanie się... funkcja do pieczenia pizzy - chrupkie ciasto i pyszne dodatki gwarantowane :)

Wizualnie spełnia moje oczekiwania i pod względem praktycznym też. Na pewno przy pieczeniu mięs będę korzystać z wygodnej termosondy - wystarczy ustawić temperaturę, do jakiej chcemy je wypiec, a piekarnik sam się wyłączy, gdy mięso będzie gotowe. Z kolei metoda SousVide pozwala zachować soczysty środek i chrupką skórkę z zewnątrz. Piekarnik parowy Electrolux ma też specjalny system z dużym wentylatorem, dzięki któremu potrawy zawsze pieką się równomiernie, obojętnie na jakiej wysokości je umieścić.

Szafki o gładkich frontach z lekkim połyskiem świetnie komponują się z brązowymi elementami. Kuchnię połączono z...

A tutaj obiecany przepis - ciasteczka z tego piekarnika wychodzą pyszne :)

Przepis na ciastka kokosowe

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej albo pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny (lub miękkiego masła)
  • 200 g cukru (brązowy lub biały)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego (ew. zwykłego)
  • 50 ml wody (opcjonalnie)
Ciastka kokosowe w trakcie pieczenia (52466)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zagnieść, tworząc kulę.

2. Wymieszane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki formować z ciasta małe kulki i spłaszczyć je w dłoniach.

4. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Uwaga, jeśli używacie papieru do pieczenia, warto też go natłuścić - ciasteczka mogą się do niego przykleić po upieczeniu.

5. Spłaszczone ciasteczka wykładać na blaszkę, zachowując odstęp przynajmniej 3 cm.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni - do chwili kiedy się zarumienią i będą miały złoty kolor.

7. Po tym wyłożyć blachę z piekarnika i zostawić na przynajmniej 10 minut. W tym czasie ciasteczka staną się nieco twardsze, a po tym można je już ostudzić i podać :)

Smacznego!

Ciasteczka kokosowe i muffiny (52468)

Zdjęcia:  Małgorzata Opala



Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.