Karmelizowane jabłka z orzechami włoskimi w sosie custard

Delikatny, warstwowy, pyszny jesienny deser! Idealny, zwłaszcza w czasie listopadowej szarugi. Najlepiej smakuje z mocną, wyrazistą kawą, idealny na niedzielne popołudnie:) Spróbujcie koniecznie! Najbardziej czasochłonne jest tutaj przygotowanie sosu custard. Ale wierzcie mi, to angielskie cudo warte jest tych kilku chwil. Potrzebujecie paru składników, wysokich szklanek i trochę czasu :) Zaczynamy?
Karmelizowane jabłka z orzechami włoskimi w sosie custard


Czego potrzebujesz?




  • 620 ml śmietany 36%
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
  • jabłka
  • cukier (do karmelizowania, może być brązowy i biały)
  • kilka biszkoptów
  • orzechy włoskie drobno pokrojone


przepis na karmelizowane jabła w sosie custard


1. Przygotowanie sosu custard: śmietanę wlej do garnka i zacznij powoli podgrzewać. Dorzuć przekrojoną laskę wanilii (i ziarenka ze środka).


2. W oddzielnej misce ubij mikserem żółtka z cukrem pudrem i mąką kukurydzianą- powinna powstać biała, puszysta, gładka masa. Gorącą śmietanę przelej małymi partiami do ubitych żółtek, wszystko cały czas ubijaj. Ponownie przelej do garnka i podgrzewaj, aż zacznie robić się gęste. Tu trzeba uważać, bo jeśli przesadzisz z podgrzewaniem to śmietana zacznie się ważyć :) Odstaw i czekaj aż ostygnie. Jeśli chcesz deser podać na zimno, sos wstaw do lodówki. Bierzemy się za jabłka :)


Deser custard deser jabłkowy custard jak się robi karmelizowane jabłka


3. Jabłka obierz i pokrój na niewielkie kawałki.


4. Karmel. Na patelnię wsyp cukier, tak żeby przykrył jej całą powierzchnię. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Dorzuć pokrojone jabłka i delikatnie obtocz je w powstałym karmelu. Możesz dodać łyżeczkę masła. Podgrzewaj jeszcze chwilę.



Deser custard


karmelizowane jabłka w sosie custard


5. Przygotuj wysokie szklanki i układaj warstwy: na dno wsyp trochę pokruszonych biszkoptów, polej sosem custard, przełóż karmelizowanymi jabłkami i posyp orzechami włoskimi i tak parę razy. Zakończ sosem, możesz udekorować odrobiną karmelu. Efekt wizualny gwarantowany :) A smak? Boski!


Deser custard


Tagi:
Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit