Karmelizowane jabłka z orzechami włoskimi w sosie custard
Czego potrzebujesz?
- 620 ml śmietany 36%
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
- jabłka
- cukier (do karmelizowania, może być brązowy i biały)
- kilka biszkoptów
- orzechy włoskie drobno pokrojone
1. Przygotowanie sosu custard: śmietanę wlej do garnka i zacznij powoli podgrzewać. Dorzuć przekrojoną laskę wanilii (i ziarenka ze środka).
2. W oddzielnej misce ubij mikserem żółtka z cukrem pudrem i mąką kukurydzianą- powinna powstać biała, puszysta, gładka masa. Gorącą śmietanę przelej małymi partiami do ubitych żółtek, wszystko cały czas ubijaj. Ponownie przelej do garnka i podgrzewaj, aż zacznie robić się gęste. Tu trzeba uważać, bo jeśli przesadzisz z podgrzewaniem to śmietana zacznie się ważyć :) Odstaw i czekaj aż ostygnie. Jeśli chcesz deser podać na zimno, sos wstaw do lodówki. Bierzemy się za jabłka :)
3. Jabłka obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
4. Karmel. Na patelnię wsyp cukier, tak żeby przykrył jej całą powierzchnię. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Dorzuć pokrojone jabłka i delikatnie obtocz je w powstałym karmelu. Możesz dodać łyżeczkę masła. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
5. Przygotuj wysokie szklanki i układaj warstwy: na dno wsyp trochę pokruszonych biszkoptów, polej sosem custard, przełóż karmelizowanymi jabłkami i posyp orzechami włoskimi i tak parę razy. Zakończ sosem, możesz udekorować odrobiną karmelu. Efekt wizualny gwarantowany :) A smak? Boski!