Pyszne ravioli z ciekawym farszem w wyśmienitym sosie o bardzo oryginalnej nazwie Puttanesca
Tym razem przedstawię Wam przepis na bardzo wyrafinowane danie - pełne wdzięku i letniej aury:) Razem z moją przyjaciółką Martą (znacie ją z poprzednich postów) bawiłam się niesamowicie je przygotowując - a mowa o ravioli:) Stwierdziłyśmy, że zrobimy sobie włoski weekend:) We Włoszech przyjaciele gotują razem - gotowałyśmy więc i my:) Moją córeczką opiekował się mąż, a córeczka Marty coraz to przybiegała i podglądała:) Pytała czy znów będzie spaghetti z serwetkami -czytaj krewetkami?:) Także było bardzo miło i rodzinnie:) Tym razem pokusiłyśmy się o sos puttanesca:) Krążą różne legendy skąd wywodzi się ta nazwa - wyszperajcie w sieci, a będziecie mieli ubaw:) No dobra, my tu gadu gadu, a miało być o przepisie na włoskie ravioli - jest naprawdę pyszniutkie:)
Czas przygotowania: 1h Składniki na ciasto (ok. 20 ravioli):
200 g mąki
3 średnie jajka
¼ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
Ok. 3-centymetrowy kawałek imbiru
Pół łyżeczki papryki słodkiej
1 jajko
Pół szklanki bułki tartej
Świeża bazylia
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sos sojowy
Sos pimento, my użyłyśmy węgierskiej pikantnej pasty do gulaszu
Sos puttanesca, my użyłyśmy marki Łowicz - idealnie pasuję też sos basilico:)
Oto jak przygotować: Przesiać mąkę na blat/stolnicę, do zrobionego w środku mąki dołka wbić 2 jajka (trzecie będzie potrzebne do sklejenia ravioli), dodać sól i oliwę i delikatnie zagarnąć mąkę do środka. Po połączeniu składników, wyrabiać ciasto aż do otrzymania jednolitej konsystencji (ok. 3minuty). Z ciasta uformować kulę i owiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie możemy przygotować mięsny farsz:)
Do mięsa dodać sól, pieprz, słodką paprykę, wyciśnięty czosnek oraz imbir, rozdrobnioną bazylię, kilka kropel sosu sojowego, pasta do gulaszu. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie z oliwek. Gdy mięso delikatnie się zetnie dodać drobno poszatkowaną cebulę i smażyć do momentu odparowania wody, często mieszając. Zdjąć z ognia, postawić w chłodnym miejscu. Po przestudzeniu do temperatury pokojowej dodać do mięsa rozbełtane jajko, bułkę tartą i ponownie kilka poszatkowanych listków bazylii. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić do smaku, wg uznania. Mięso powinno mieć wyraźny smak- pikantne z przyjemną świeżą nutą imbiru. Odstawić. Mięso będzie miało zbity charakter, dzięki czemu będzie łatwo ułożyć je na cieście. Wyjmujemy z lodówki ciasto, dzielimy na dwie równe części, każdą a nich rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy/blacie na bardzo cienkie płaty. Na jednym z nich układamy po łyżeczce mięsnego nadzienia w ok. 3- centymetrowych odstępach. Następnie smarujemy przestrzenie między nadzieniem roztrzepanym jajkiem i bezzwłocznie przykładamy drugi płat rozwałkowanego ciasta, dociskając tak, aby przy nadzieniu nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Ostrym nożem kroimy ciasto na stosunkowo równe kwadraciki, starając się aby nadzienie znajdowało się pośrodku każdego z nich. Upewniamy się, że brzegi są dobrze sklejone. W garnku gotujemy wodę, solimy, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Do wrzącej wody wrzucamy pierożki (w zależności od garnka, ale w ilości takiej, żeby się nie posklejały) i gotujemy przez ok. 3 minuty. W tym czasie podgrzewamy sos putanesca. Gdy ravioli już się ugotują, wyciągamy je z garnka łyżką cedzakową, układamy na talerzu, polewamy sosem i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. I gotowe:)
Niespodzianka:)
Pozostały farsz możemy następnego dnia podsmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek i wody (farsz jest zbity suchy, trzeba go podczas podsmażania rozdrabniać podczas mieszania), dodać gotowy sos pomidorowy basilico czy puttanesca, wymieszać, zagotować i podawać z makaronem :)
Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności i plików "cookies". Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.