Pyszne ravioli z ciekawym farszem w wyśmienitym sosie o bardzo oryginalnej nazwie Puttanesca

Tym razem przedstawię Wam przepis na bardzo wyrafinowane danie - pełne wdzięku i letniej aury:) Razem z moją przyjaciółką Martą (znacie ją z poprzednich postów) bawiłam się niesamowicie je przygotowując - a mowa o ravioli:)  Stwierdziłyśmy, że zrobimy sobie włoski weekend:) We Włoszech przyjaciele gotują razem - gotowałyśmy więc i my:) Moją córeczką opiekował się mąż, a córeczka Marty coraz to przybiegała i podglądała:) Pytała czy znów będzie spaghetti z serwetkami -czytaj krewetkami?:) Także było bardzo miło i rodzinnie:) Tym razem pokusiłyśmy się o sos puttanesca:) Krążą różne legendy skąd wywodzi się ta nazwa - wyszperajcie w sieci, a będziecie mieli ubaw:) No dobra, my tu gadu gadu, a miało być o przepisie na włoskie ravioli - jest naprawdę pyszniutkie:)

jak się robi ravioli
Czas przygotowania: 1h Składniki  na ciasto (ok. 20 ravioli):

  • 200 g mąki
  • 3 średnie jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki  na farsz:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • Sos sojowy
  • Sos pimento, my użyłyśmy węgierskiej pikantnej pasty do gulaszu
  • Sos puttanesca, my użyłyśmy marki Łowicz - idealnie pasuję też sos basilico:)

mięso mielone
papryka słodka
ravioli przygtowanie blog
Oto jak przygotować: Przesiać mąkę na blat/stolnicę, do zrobionego w środku mąki dołka wbić 2 jajka (trzecie będzie potrzebne do sklejenia ravioli), dodać sól i oliwę i delikatnie zagarnąć mąkę do środka. Po połączeniu składników, wyrabiać ciasto aż do otrzymania jednolitej konsystencji (ok. 3minuty). Z ciasta uformować kulę i owiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie możemy przygotować mięsny farsz:)
jak wyrabiać ciasto
brudne ręce od ciasta
Do mięsa dodać sól, pieprz, słodką paprykę, wyciśnięty czosnek oraz imbir, rozdrobnioną bazylię, kilka kropel sosu sojowego, pasta do gulaszu. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie z oliwek. Gdy mięso delikatnie się zetnie dodać drobno poszatkowaną cebulę i smażyć do momentu odparowania wody, często mieszając. Zdjąć z ognia, postawić w chłodnym miejscu. Po przestudzeniu do temperatury pokojowej dodać do mięsa  rozbełtane jajko, bułkę tartą i ponownie kilka poszatkowanych listków bazylii. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić do smaku, wg uznania. Mięso powinno mieć wyraźny smak- pikantne z przyjemną świeżą nutą imbiru. Odstawić. Mięso będzie miało zbity charakter, dzięki czemu będzie łatwo ułożyć je na cieście. Wyjmujemy z lodówki ciasto, dzielimy na dwie równe części, każdą a nich rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy/blacie na bardzo cienkie płaty. Na jednym z nich układamy po łyżeczce mięsnego nadzienia w ok. 3- centymetrowych odstępach. Następnie smarujemy przestrzenie między nadzieniem roztrzepanym jajkiem i bezzwłocznie przykładamy drugi płat rozwałkowanego ciasta, dociskając tak, aby przy nadzieniu nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Ostrym nożem kroimy ciasto na stosunkowo równe kwadraciki, starając się aby nadzienie znajdowało się pośrodku każdego z nich. Upewniamy się, że brzegi są dobrze sklejone. W garnku gotujemy wodę, solimy, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Do wrzącej wody wrzucamy pierożki (w zależności od garnka, ale w ilości takiej, żeby się nie posklejały) i gotujemy przez ok. 3 minuty. W tym czasie podgrzewamy sos putanesca. Gdy ravioli już się ugotują, wyciągamy je z garnka łyżką cedzakową, układamy na talerzu, polewamy sosem i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. I gotowe:)

 
 
 
przepis na ravioli w sosie puttanesca

Niespodzianka:)

Pozostały farsz możemy następnego dnia podsmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek i wody (farsz jest zbity suchy, trzeba go podczas podsmażania rozdrabniać podczas mieszania), dodać  gotowy sos pomidorowy basilico czy puttanesca,  wymieszać, zagotować i podawać z makaronem :)



Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.