Tarta z serem i szpinakiem idealna na wiosenny lunch
Dzis mam dla Was kolejna propozycja zdrowego lunchu. Tarta z dużą ilością sera, szpinaku i innych warzyw. Smakuje na ciepło i na zimno. Zrób i weź spory kawałek do pracy. Głód cię na pewno nie zaskoczy ;) Mhhhhhhh.Pycha!
Czego potrzebujesz?
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- pół cukini
- pół pora
- pół cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- opakowanie sera typu feta
- 200 g startej mozarelli
- 2 jajka
- 50 ml śmietany
- kawałek świeżej ostrej papryczki
- pieprz
- odrobina oliwy z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
Jak to zrobić?
1. Ciasto francuskie rozłóż w formie, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, wystarczy niecałe 10 minut
2. Szpinak umyj, posiekaj i wrzuć do gotującej wody. Dodaj soli, pieprzu. Gotuj chwilę, do momentu aż zmięknie
3. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach na tarce, por, czosnek, ostrą papryczkę i cebulę posiekaj drobno
4. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek, cebulę i por. Po chwili dorzuć cukinię i szpinak. Przykryj na parę minut, zmniejsz ogień
5. Do warzyw dorzuć ser typu feta, a po chwili mozarellę. Kiedy sery się rozpuszczą zdejmij z ognia
6. W miseczce roztrzep 2 jajka i wlej śmietankę. Dodaj pieprz. Całość przelej do warzyw z serem i dokładnie wymieszaj
7. Masę wylej na ciasto francuskie. Całość ubierz połówkami pomidorków koktajlowych. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Możliwe, że będzie potrzebnych jeszcze kilka minut z termoobiegiem, żeby tarta nabrała ładnego koloru. Ciesz się smakiem! :) Smacznego!
Urocze i praktyczne akcesoria do kuchni i całego domu znajdziecie w LiveBeautifully.