Tarta z serem i szpinakiem idealna na wiosenny lunch

Dzis mam dla Was kolejna propozycja zdrowego lunchu. Tarta z dużą ilością sera, szpinaku i innych warzyw. Smakuje na ciepło i na zimno. Zrób i weź spory kawałek do pracy. Głód cię na pewno nie zaskoczy ;) Mhhhhhhh.Pycha!

tarta


Czego potrzebujesz?

- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

- 2 duże garście świeżego szpinaku

- pół cukini

- pół pora

- pół cebuli

- 2-3 ząbki czosnku

- opakowanie sera typu feta

- 200 g startej mozarelli

- 2 jajka

- 50 ml śmietany

- kawałek świeżej ostrej papryczki

- pieprz

- odrobina oliwy z oliwek

- kilka pomidorków koktajlowych

tarta


Jak to zrobić? 

1. Ciasto francuskie rozłóż w formie, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, wystarczy niecałe 10 minut

2. Szpinak umyj, posiekaj i wrzuć do gotującej wody. Dodaj soli, pieprzu. Gotuj chwilę, do momentu aż zmięknie

3. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach na tarce, por, czosnek, ostrą papryczkę i cebulę posiekaj drobno

4. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek, cebulę i por. Po chwili dorzuć cukinię i szpinak. Przykryj na parę minut, zmniejsz ogień

5. Do warzyw dorzuć ser typu feta, a po chwili mozarellę. Kiedy sery się rozpuszczą zdejmij z ognia

6. W miseczce roztrzep 2 jajka i wlej śmietankę. Dodaj pieprz. Całość przelej do warzyw z serem i dokładnie wymieszaj

tarta


7. Masę wylej na ciasto francuskie. Całość ubierz połówkami pomidorków koktajlowych. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Możliwe, że będzie potrzebnych jeszcze kilka minut z termoobiegiem, żeby tarta nabrała ładnego koloru. Ciesz się smakiem! :) Smacznego!

tarta


Urocze i praktyczne akcesoria do kuchni i całego domu znajdziecie w LiveBeautifully.


Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.