Brioszki z musem owocowym i sosem korzennym - smak,ktorego sie nie zapomina!

Dziś propozycja na leniwe śniadanie podczas ferii zimowych, czyli takie, które sprawia najwięcej radości i przyjemności, prawda? Francuskie drożdżowe bułeczki, z charakterystyczną kuleczką na górze :) ale u nas w wersji bardziej wykwintnej, bo z sosem korzennym i z musem z suszonych owoców. Idealne, zaskakujące połączenie smaków :) Urocze bułeczki, które aż się proszą, by pokochać je na zawsze...

brioche

Autorem przepisu jest Jurek Sobieniak, który prowadził warsztaty kulinarne organizowane przez Książęce.

warsztaty kulinarneW jego wersji brioszki popijaliśmy piwem Książęcym Burgundowym Trzy Słody wraz z innymi blogerami, których serdecznie pozdrawiamy:

Połączenie smaków mile mnie zaskoczyło :) W kilku miejscach przepis trochę zmieniłam.

brioche

Czego potrzebujesz? 

BRIOSZKI - tym razem zrobiłam je z połowy porcji, ale podam Wam przepis z 1kg mąki. Z 0,5 kg mąki wyszło mi prawie 20 bardzo dużych brioszek

- 1 kg mąki

- 0,5 L mleka

- 100 g świeżych drożdży

- 1 płaska łyżeczka cukru

- 3 całe jajka i 2 żółtka

- 50 g masła

- dodatkowo: rozmącone żółtko z odrobiną wody i cukier perlisty, do posmarowania i obsypania brioszek przed upieczeniem- żółtko doda im pięknego koloru

- dodałam też 1op. cukru waniliowego

SOS KORZENNY:

- 6 żółtek

- kilka kropel z cytryny

- 200 ml śmietanki 30%

- szczypta cynamonu

- 3 goździki

- 5 ziaren ziela angielskiego (przypraw korzennych dałam znacznie więcej, sos gotowałam też z laską cynamonu, kilkoma ziarnami kardamonu i odrobiną chili)

- 0,5 szkl. cukru

MUS OWOCOWY:

- 50 g suszonych śliwek

- 50 g suszonej żurawiny

- 50 g masła

- 2 szklanki soku z czarnej porzeczki

Jak zrobić brioszki? Pamiętaj, że wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową

1. Połowę mleka podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Resztę mleka podgrzej i rozpuść w nim masło. Kiedy lekko przestygnie dodaj rozmącone jajka.

3. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże i mleko z masłem. Wsyp cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Kiedy ciasto będzie już zwarte zacznij wyrabiać ręcznie. Możliwe, że trzeba będzie dosypać mąki. Masa jest gotowa, kiedy łatwo odchodzi od ręki i jest błyszcząca. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut

4. Stolnicę obsyp mąką. Wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj jeszcze chwilę. Uformuj z niego rulon i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka zrób kulkę.

brioche5. Zaczynamy formować brioszki. Opisowo pewnie nie zabrzmi to najlepiej, więc polecam obejrzenie tego filmu :)

brioche brioche

 

6. Gotowe brioszki posmaruj rozmąconym żółtkiem z odrobiną wody. Możesz je obsypać cukrem perlistym. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia.

brioche7. Piecz przez około 20 minut (lub do momentu uzyskania złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni.  Brioszki gotowe! W czasie, kiedy będą w piekarniku możesz zrobić sos i mus :)

Jak zrobić sos korzenny? 

1. W rondelku zagotuj śmietanę z cukrem i przyprawami korzennymi. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut

2. W misce połącz żółtka z kilkoma kroplami cytryny. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą wodą. Małymi porcjami dolewaj śmietanę i cały czas mieszaj rózgą. Cały czas kontroluj gęstość sosu. Kiedy będzie gotowy odstaw go do przestygnięcia (gotowanie na małym ogniu może zająć jakieś 10 minut)

Jak zrobić mus owocowy? 

1. Suszone owoce zagotuj w soku z czarnej porzeczki. Po odparowaniu, soku powinna zostać połowa

2. Przestudzone owoce zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito (pominęłam krok z sitem)

3. Zmiksowane owoce umieść w garnku, dodaj masło. Dokładnie wymieszaj.

briocheJak je jeść? :) Brioszki możesz rozrywać palcami, smarować musem owocowym i polewać sosem. Możesz też kawałki ciasta maczać w jednym i drugim. Możesz je grzecznie przekroić, posmarować musem, polać sosem i komuś ładnie podać. W końcu to śniadanie! :) Smacznego!

p.s. Pozdrawiamy Lukasza i Marlene:)

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit