Chleb zmieniający życie i mistrzowskie śniadanie
Mały frazes na początek- śniadanie to podstawa! :) To wiemy, ale mistrzowskie? A tak! Tak właśnie zostało nazwane śniadanie, które niedawno pojawiło się w moim domu. Jeśli w jakimś daniu przeważają warzywa to musi być ono mistrzowskie. Jeśli dostarcza nam wszystkiego, co lubi nasz organizm- wtedy też jest mistrzowskie. A chleb? To już inna historia...
Ale może dziś tylko o chlebie, bo to on jest tutaj czymś niezwykłym. Ten chleb jest bez dodatku... mąki. Nasze jelita będą przeszczęśliwe!!! ;) Na ten przepis trafiłam już kilka razy, a teraz wyświetlił się na pierwszej stronie kulinarnego bloga roku 2013, więc uznałam to za dobry znak ;) Musiałam go w końcu upiec. Okazał się idealny, taki, jaki lubię najbardziej! Zamiast migdałów dałam pestki dyni, ale następnym razem zmniejszę ich ilość na rzecz migdałów i sezamu.
Wykonanie jest dziecinnie proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Po prostu mieszasz składniki, zostawiasz do nasiąknięcia i pieczesz. Chleb jak marzenie. Spróbujcie koniecznie! :)
Czego potrzebujesz?
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek dyni (lub migdałów)
- 1,5 szklanki płatków owsianych (mniejsze płatki, ale nie błyskawiczne, okazały się lepsze od górskich)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (słoik wstawiam do miseczki z wrzątkiem i czekam, aż zrobi się płynny)
- 1,5 szklanki ciepłej wody + ewentualnie jeszcze trochę ;)
Jak to zrobić?
1. Suche składniki wrzuć do miski i wymieszaj
2. Do szklanki z ciepłą wodą dodaj miód i olej kokosowy, przelej to do ziaren
3. Wymieszaj dokładnie i odstaw na ponad godzinę. Masa zrobi się zwarta i klejąca, o to nam chodzi
4. Keksówkę (używam podłużnej formy o długości 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i delikatnie podociskaj ją mokrymi rękoma
5. Piecz 60- 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Chleb musi całkowicie ostygnąć, zanim zaczniesz go kroić.
A co z tym mistrzowskim śniadaniem? :) Przygotuj dwa kawałki tego chleba, dorzuć ugotowane jajko, jedną świeżą marchewkę, garść ulubionych kiełków, chudy twarożek, rzodkiewkę, oliwę z oliwek... czego chcieć więcej? :)