Chleb zmieniający życie i mistrzowskie śniadanie

chleb

Mały frazes na początek- śniadanie to podstawa! :) To wiemy, ale mistrzowskie? A tak! Tak właśnie zostało nazwane śniadanie, które niedawno pojawiło się w moim domu. Jeśli w jakimś daniu przeważają warzywa to musi być ono mistrzowskie. Jeśli dostarcza nam wszystkiego, co lubi nasz organizm- wtedy też jest mistrzowskie. A chleb? To już inna historia... 

Ale może dziś tylko o chlebie, bo to on jest tutaj czymś niezwykłym.  Ten chleb jest bez dodatku... mąki. Nasze jelita będą przeszczęśliwe!!! ;) Na ten przepis trafiłam już kilka razy, a teraz wyświetlił się na pierwszej stronie kulinarnego bloga roku 2013, więc uznałam to za dobry znak ;) Musiałam go w końcu upiec. Okazał się idealny, taki, jaki lubię najbardziej! Zamiast migdałów dałam pestki dyni, ale następnym razem zmniejszę ich ilość na rzecz migdałów i sezamu.

Wykonanie jest dziecinnie proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Po prostu mieszasz składniki, zostawiasz do nasiąknięcia i pieczesz. Chleb jak marzenie. Spróbujcie koniecznie! :)

chleb

Czego potrzebujesz?

- 1 szklanka ziaren słonecznika

- 3/4 szklanki ziaren siemienia lnianego

- 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego

- 1/2 szklanki pestek dyni (lub migdałów)

- 1,5 szklanki płatków owsianych (mniejsze płatki, ale nie błyskawiczne, okazały się lepsze od górskich)

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżka płynnego miodu

- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (słoik wstawiam do miseczki z wrzątkiem i czekam, aż zrobi się płynny)

- 1,5 szklanki ciepłej wody + ewentualnie jeszcze trochę ;)

chleb

Jak to zrobić?

1. Suche składniki wrzuć do miski i wymieszaj

2. Do szklanki z ciepłą wodą dodaj miód i olej kokosowy, przelej to do ziaren

3. Wymieszaj dokładnie i odstaw na ponad godzinę. Masa zrobi się zwarta i klejąca, o to nam chodzi

4. Keksówkę (używam podłużnej formy o długości 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i delikatnie podociskaj ją mokrymi rękoma

5. Piecz 60- 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Chleb musi całkowicie ostygnąć, zanim zaczniesz go kroić.

chleb

A co z tym mistrzowskim śniadaniem? :) Przygotuj dwa kawałki tego chleba, dorzuć ugotowane jajko, jedną świeżą marchewkę, garść ulubionych kiełków, chudy twarożek, rzodkiewkę, oliwę z oliwek... czego chcieć więcej? :)

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit