Czekoladowo-pomarańczowe trufle z brandy na świateczne spotkania z bliskimi
Delikatne trufle otoczone płatkami białej czekolady i orzechami nerkowca. Idealne...Trufle mogą być wspaniałym prezentem dla wielbicieli czekolady :) ale tylko dla dorosłych wielbicieli, bo mają w sobie trochę brandy. Czekolada, pomarańcza, orzechy i nagle zima przestaje być już taka straszna!
Składniki:
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 100 g cukru pudru
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 2-3 łyżeczki masła z brandy
* płatki białej czekolady i orzechy nerkowca do posypania
Jak przygotować trufle? To proste! :)
1. Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem, miksuj 5-7 minut, możesz trochę dłużej. Dodaj masło z brandy (krem z dodatkiem brandy) i skórkę pomarańczy
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie dolewaj po trochę do masła, cały czas ucierając.
3. Masę wstaw do lodówki na jakieś 2 godziny
4. Po wyjęciu z lodówki formuj szybko kulki i obtocz je w mieszance płatków białej czekolady i orzechów. Przechowuj w lodówce. Gotowe i pyszne! :)
Trufle mogą się sprawdzić jako elegancki prezent. Czy Wy też w grudniu myślicie tylko o prezentach- komu i jakie podarować? :)