Drożdżowe bułeczki z malinami i twarożkiem na pogaduchy w ogrodzie
Co Wam tu będę dużo mówić, pachną i smakują nieziemsko... Lato, trwaj! :) Idealnie sprawdzają się w ogrodzie podczas pogaduch z przyjaciółkami - sprawdzone!:)
Połączenie malin, wanilii i twarogu nie może się nie udać. Tak jest i w tych drożdżówkach. Delikatne, pachnące, świeże. U nas umiliły niejeden letni wieczór spędzony w ogrodzie. Może i Wy też tak spróbujecie? :)
Czego potrzebujesz?
- 75 g masła (rozpuść je)
- 50-60 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka (podgrzanego)
- 25 g świeżych drożdży
- 420 g mąki
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego lub ziarna ze świeżej laski wanilii
- pół kostki twarogu (ok. 100g)
- świeże maliny
- ewentualnie cukier do dosłodzenia twarożku i trochę mleka
- jajko i trochę mleka do posmarowania bułeczek
Jak to zrobić?
Twarożek rozgnieć widelcem. Jeśli będzie za suchy dolej trochę mleka. Wsyp 1-2 łyżeczki cukru waniliowego i dosłodź wg uznania.
1. Przygotuj ciasto drożdżowe wg opisu stąd. Kiedy wyrośnie i będzie już gotowe wyłóż je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiaj rękoma. Podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego wałek
2. Z wałka ciasta odcinaj nożem kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek ugnieć w rękach i zrób z niego "placek"
3. Na każdy kawałek ciasta wyłóż twarożek i ułóż kilka malin.
4. Zamknij bułeczkę naciągając ciasto na twarożek. Ułóż łączeniem do dołu na blasze posypanej mąką.
5. Każdą bułkę posmaruj rozmąconym jajkiem połączonym z odrobiną mleka (ja swoje posypałam jeszcze cukrem perlistym). Odstaw na kilkanaście minut (jeszcze trochę urosną) i włącz piekarnik na 180 stopni. Piecz 18-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Smakują wybornie, i na ciepło i na zimno, popijane kawą lub mlekiem. Pachną nieziemsko. Wyglądają przesłodko! Loving'it? :)
Całą masę sztućców i naczyń z melaminy, a także innych pięknych (buteleczki, taśmy washi tape) i funkcjonalnych przedmiotów znajdziecie w jednym z naszych ulubionych sklepów Amazing Decor. Umilą i upiększą każde spotkanie w ogrodzie :) Sprawdziłyśmy!