Grillowane warzywa z serem halloumi
Dziś prosta i smaczna propozycja dla tych, którzy kręcą nosem kiedy słyszą hasło "grill"! Dania z rusztu mogą być chrupiące, aromatyczne i lekkostrawne. Tak jak nasze szaszłyki. Spróbujcie sami!
Czego potrzebujesz?
- pół dużej cukini
- czerwona cebula
- małe pieczarki
- małe ziemniaki lub normalne pokrojone na kawałki
- świeża papryka
- kilka ząbków czosnku
- 200 g greckiego sera halloumi
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz, sól, kilka kropel soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Jak to zrobić?
1. Warzywa pokrój na duże kawałki
2. Ziemniaki ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem kilku ząbków czosnku i gałązką rozmarynu
3. Pokrojone warzywa i podgotowane ziemniaki wrzuć do miski. Skrop obficie oliwą, posyp solą i pieprzem. Dorzuć rozmaryn, następnie skrop sokiem z cytryny. Koniecznie dodaj ząbki czosnku, które gotowały się z ziemniakami. Odstaw na godzinę lub dłużej.
4. Ser halloumi pokrój na kawałki.
5. Gotowe warzywa i ser nadziej na patyczki do szaszłyków. Grilluj do momentu aż ser zrobi się złoty i chrupiący. Gotowe! Smacznego :)
Lubicie ser halloumi? Ja go uwielbiam! Może następnym razem podrzucę Wam przepis na moją ulubioną sałatkę :) chcecie?