Kruche makowe babeczki na pierwszy dzień świąt:)
Jak to, święta bez makowca? Nie da się? Nie :) I jeśli Ciebie też przeraża wizja zwijania drożdżowego ciasta na makowiec możesz zrobić coś o wiele łatwiejszego, a równie pysznego i efektownego. Małe, kruche babeczki wypełnione masą makową- identyczną jak ta z "prawdziwego" makowca. Zamknięte gwiazdką, posypane cukrem pudrem, pachnące prawdziwymi świętami... Jak u mamy :)
Czego potrzebujesz? Oto składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- skórka otarta z jednej cytryny
- odrobina zimnego mleka
* dodatkowo: masa makowa (około 150-200 g, użyłam gotowej mieszanki. Możesz tę mieszankę wzbogacić dodatkowymi bakaliami i posłodzić miodem) i białko z jednego dużego jajka, cukier puder do posypania gotowych babeczek, foremki do ciastek do wycinania kółek i gwiazdek
Przygotowanie:
1. Przygotuj kruche ciasto według przepisu stąd . Zamiast skórki z pomarańczy tym razem dodałam skórkę z cytryny. Cytrynę najpierw dokładnie wymyj, a najlepiej sparz gorącą wodą
2. Kiedy kruche ciasto będzie się schładzać przygotuj masę makową. Jak pisałam wyżej użyłam gotowej masy z puszki- z bakaliami i miodem. Dodałam jednak do niej jeszcze trochę miodu (bo moje kruche ciasto jest bez cukru). Białko jajka ubij na sztywną pianę. Kiedy będzie gotowe delikatnie połącz je z masą makową
3. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego kółka i gwiazdki, jednakową ilość jednych i drugich
4. Formę do pieczenia muffinek dokładnie wysmaruj tłuszczem (może być margaryna). Układaj w nich wycięte kółka, nałóż łyżkę masy makowej i przykryj wyciętą gwiazdką. Tak przygotowane piecz około 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
5. Gotowe i wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! :)