Malinowe rollups. Zdrowa przekąska w sam raz na drugie śniadanie!

Rollups są bardzo popularne w USA. To coś pomiedzy żelkami i dżemem. Sprzedawane są w postaci długich cienkich pasków (fruit leather) albo zwinięte w rolkę razem z kawałkiem pergaminu. Wersja podstawowa to właściwie same owoce, a że prawie każde się nadają macie nieograniczone możliwości eksperymentowania. Zrobienie ich w domu jest banalne, choć zajmuje trochę czasu. Pure owocowe suszy się w piekarniku w niskiej temperaturze. Proste prawda? Dzisiaj proponuję malinowe z kardamonem - pyszna i zdrowa alternatywa dla cukierków, oczywiście od candy company.

Gwarantuję, że wszystkie dzieci (małe i duże) będą zachwycone :)

malinowe rollups


Składniki na ok. 10 rollups:

  • 400 g malin (mogą być mrożone),
  • 3 nasiona albo 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki miodu

malinowe rollups
malinowe rollups
malinowe rollups


Krok 1: Miksujemy maliny, przecieramy przez sito. Dodajemy kardamon, sok z cytryny i miód. Jeśli Wasze maliny były bardzo dojrzałe możecie pominąć miód. Mrożone maliny dobrze jest wcześniej odsączyć z nadmiaru wody.

Krok 2: Pure owocowe wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową - polecamy raczej papier. Spróbujcie uformować kształt prostokąta i pamiętajcie by pure miało ok. 3-4 mm grubości i było równomiernie rozsmarowane. Jeśli będzie zbyt cienkie po wysuszeniu możecie mieć problemy z oderwaniem go od papieru...

Krok 3: Rollups suszymy w piekarniku nagrzanym do 75ºC przez ok. 5-6 godzin. Pod koniec sprawdzajcie je co 20 minut, gotowe będą odchodzić od papieru, a przy dotknięciu powinny być delikatnie lepkie, ale nie przyklejać się do palca. Jeśli macie jakieś wątpliwości lepiej podsuszyć pure odrobinę dłużej.

Krok 4: Po wystudzeniu całość tniemy nożyczkami na paski 4 x 10 cm. Możecie od razu zrobić ruloniki, albo oderwać owocową masę od starego papieru (wygląda to trochę jak odrywanie naklejek) i zawinąć w świeży.

Rollups, jeśli były dobrze wysuszone można przechowywać nawet kilka miesięcy. Pamiętajcie by ich nie przesuszyć, bo zbytnio stwardnieją i będą mało elastyczne.

Więcej przepisów na rollups znajdziecie na candy company.

malinowe rollups
malinowe rollups

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit