Przepis idealny na święta: śnieżne, kokosowe praliny wg Gzik i Pyry
Szukacie ciekawego przepisu na świąteczne wypieki? Chcielibyście przygotować coś naprawdę smakowitego? Zapraszam Was na gościnny wpis autorki bloga Gzik i Pyry. Specjalnie dla Was przygotowała wyjątkowe, śnieżne praliny w niebiańskim wydaniu. Smakują jak Rafaello. W nadchodzące święta będą królowały na moim stole:) Gorąco Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ania, jak sama komentuje: "są słodkie, ale szybko zniknęły":) Ciekawa jestem jak długo postoją w moich czterech kątach. Sami też wypróbujcie i podzielcie się swoimi wrażeniami. Po więcej wyjątkowych przepisów, zajrzyjcie koniecznie na bloga Gzik i Pyry. Jest wyjątkowy.Przekonajcie się sami!
Składniki (25 -30 szt):
200 g białej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki masła
1/2 szklanki mleka pełnego w proszku (najlepsze w niebieskim opakowaniu)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
1 łyżka soku z cytryny
25-30 szt migdałów
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wrzucić masło, wlać mleko kokosowe, podgrzewać.
Dodać połamaną w kostkę białą czekoladę, mleko w proszku, na bardzo małym płomieniu, połączyć składniki ciągle mieszając. Wsypać szklankę wiórków kokosowych i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Masa może być płynna, ale nie należy się obawiać. Przełożyć ją do miski, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez ok. 2 godziny w lodówce.
Migdały sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i obrać ze skórki.
Formować kulki do każdej dodać migdał, obtaczać w wiórkach kokosowych.
Tak przygotowane praliny umieszczamy na 45 min. w lodówce, aby stwardniały.
Smacznego:):):)Zachęciłyśmy Was do ich wypróbowania?:)Mamy nadzieję,że tak:)
Wszystkie zdjęcia zostały starannie przygotowane przez autorkę bloga Gzik i Pyry, specjalnie dla czytelników Lovingit.pl. Powiem Wam, że cały czas na nie patrzę i podziwiam. Są magiczne!