Sałatka z chrupiącą polentą i włoskimi orzechami, idealna na zblizajcy sie weekend:)

Mocno orzechowa, dzięki orzechom, orzechowemu olejowi i balsamico z ekstraktem z orzechów. Bo orzechy to samo zdrowie! :) Do tego chrupiąca polenta i świeże warzywa. Idealna na drugie śniadanie, delikatny obiad, czy lekką kolację. Zachwyca, naprawdę...

Sałatka z polentą i orzechami

Przygotuj:

- polentę (szklankę kaszki kukurydzianej ugotuj w dwóch szklankach wody lub dwóch szklankach mleka- na mleku jest smaczniejsza)

- liście młodego szpinaku

- duża czerwona papryka

- mała czerwona cebulka

- pół szklanki sera cheddar (wyjątkowo użyłam innego, ale cheddar jest lepszy, bo ma lekko orzechowy posmak)

Składniki orzechowego dressingu:

- 1/4 szklanki oleju z włoskich orzechów

- łyżka octu balsamicznego z ekstraktem z orzechów włoskich ( u mnie: Aceto Balsamico di Modena Walnuss)

- ząbek czosnku

- orzechy włoskie posiekane, duża garść

- 1/4 szlanki natki pietruszki, grubo posiekanej

Sałatka z polentą i orzechami

 Oto jak to zrobic:

1. Ugotowaną polentę (dokładny opis przygotowania na każdym opakowaniu kaszki kukurydzianej) rozsmaruj cienką warstwą na dużym talerzu (grubość około 1cm), używając do tego mokrego noża. Odstaw do czasu aż wystygnie i jeszcze mocniej stężeje. A teraz moje trzy grosze: zawsze przygotowuję więcej polenty, z reguły dzień wcześniej niż zamierzam coś z niej robić. Dlaczego? Bo polenta daje wiele możliwości. Możesz pokroić ją w długie paski, podsmażyć i podać jako zdrową przekąskę zamiast frytek. Możesz pokroić w kostkę, podsmażyć z cukinią, pieczonymi pomidorami, innymi ulubionymi warzywami i już masz gotowe danie główne. Możesz pokroić w trójkąty i podpiec na grillu, a potem podawać z parmezanem i ulubionymi przyprawami. Możesz dodać do niej zioła, czosnek i przyprawy już w trakcie gotowania. Możesz też pokroić ją w kostkę, podsmażyć na złoty kolor i dodać do dzisiejszej sałatki :) uuuf, a to naprawdę jeszcze nie koniec. Poza tym ojczyzną polenty są Włochy, więc jak jej nie kochać? :)

2. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie plasterki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. Do miski wrzuć liście szpinaku, paprykę, cebulę i ser. Dodaj podsmażoną polentę i orzechy. Wymieszaj dokładnie.

Sałatka z polentą i orzechami

4. Przygotuj dressing: w małym słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu. Zakręć słoik i potrząśnij parę razy, tak żeby wszystko się dobrze połączyło. Wylej na warzywa, pomieszaj. Smakuje jeszcze lepiej, gdy chwilę postoi... OK, już możesz jeść! :)

Sałatka z polentą i orzechami

Ta niepozorna sałatka naprawdę zachwyca swoim wyszukanym smakiem. Polenta idealnie przyjmuje smak orzechów, nie narzuca się też smakowi świeżych, chrupiących warzyw. Jest syta ale i lekka zarazem :) Po prostu idealna!

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit