Świąteczna dekoracja DIY: choinka na babeczki, torty itp. - loving it?:)
W większości rejonów Polski spadł już chyba pierwszy śnieg... Więc dzisiejszy wpis będzie już w świątecznym klimacie, w końcu grudzień już za pasem! Tym razem nie mamy dla Was przepisu, tylko pomysł na minimalistyczny, świąteczny cake topper (czyli ozdobę) na ciasto, w skandynawskim klimacie. Możecie nim ozdobić wasze ulubione ciasto, babeczki, muffinki - co tylko chcecie :) I od razu lepiej smakuje...!
Od candy company.
Potrzebne będą:
- patyczki do lizaków o długości 15 cm (lub przycięte do szaszłyków),
- papierowa ozdobna taśma washi tape - do kupienia w sklepach dla plastyków, w Internecie,
- lub papier ozdobny (albo zwykły rysunkowy, pomalowany przez Was),
- Jeśli używacie papieru przygotujcie również klej.
Krok 1: Taśmę/papier tniemy na kawałki, po 6 na jedną ozdobę:
2 x 5,5 cm, 2 x 4,5 cm i 2 x 2,5 cm.
Washi tape jest bardzo wygodna w użyciu, możecie ją wiele razy sklejać i odklejać. W sklepach dostępnych jest wiele ładnych (również świątecznych wzorów) wzorów. Jeśli używacie patyków do szaszłyków pomalujcie je na biało farbą plakatową lub akrylową.
Krok 2: Odmierzamy 4 cm z jednego końca patyczka i na tej wysokości przyklejamy pierwszy, najdłuższy fragment taśmy. Z drugiej strony doklejmy kolejny tej samej wielkości ("klejem do kleju").
Krok 3: Czynność powtarzamy z następnymi krótszymi kawałkami taśmy tworząc kształt choinki.
Gotowe, możecie wbijać Wasz cake topper w ciasto!
Więcej pomysłów na zimowe wypieki i dekoracje znajdziecie na candy company.