Włoska focaccia z rozmarynem, oliwą i solą morską

Focaccia- rodzaj drożdżowego pieczywa. Powinna być chrupiąca na zewnątrz i puszysta w środku. We Włoszech często podawana przed posiłkiem, żeby zaspokoić pierwszy głód. Włoski kelner często podaje Ci focaccię zanim zdąży podać cokolwiek innego ;) W moim domu pojawiła się z lenistwa, a jakże! :) Pewnego wieczoru wielka ochota na pieczywo i jego brak w domu sprawił, że upiekłam swoją pierwszą focaccię. Ach, bo tych kilkaset metrów dzielących mnie od sklepu spożywczego czasem wydłuża się w nieskończoność... też tak czasem macie? :) Poniżej niewyszukana, prosta i jedna z najlepszych wersji: ze świeżym rozmarynem, oliwą z oliwek i solą morską. Niebo w gębie!

Włoska focaccia z rozmarynem, oliwą i solą morską


Przygotuj:

  • 600 g mąki (użyłam 300 g mąki pszennej i 300 g mąki razowej- żeby było zdrowiej)
  • 80 g świeżych drożdży
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • 300- 400 ml ciepłej wody
  • łyżeczkę cukru
  • gruboziarnistą sól morską
  • świeży rozmaryn

Najpierw przygotuj drożdze: podgrzej delikatnie mleko, rozpuść w nim drożdże i wsyp łyżeczkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż wszystko podwoi swoją objętość. Wyrośnięte drożdże wyglądają tak:

Jak się robi foccacię


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże i kilka łyżek oliwy z oliwek. Połącz wszystko, mieszając drewnianą łyżką, dolej ciepłej wody- tyle żeby ciasto było zwarte, nie za rzadkie. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na dobrą godzinę- ciasto powinno podwoić swoją objętość. Moje prawie uciekło z miski, trzeba było je szybko przerzucić na stolnicę ;) Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i wyrabiaj kilka minut. Przygotuj dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika), posyp ją mąką i rozłóż na niej ciasto. Zrób palcem wgłębienia co kilka centymetrów- dzięki temu ciasto nie wyrośnie za bardzo. Polej oliwą z oliwek, posyp solą i rozmarynem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Włącz piekarnik na 200 stopni.

przepis na wloski chleb Foccacia przepisy Jak się robi włsoką focaccię?


Gotową focaccię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach albo tak długo, aż uzyska złoty kolor. Jeszcze ciepła jest pyszna! Najlepiej smakuje, kiedy odrywa się kawałki i macza w dobrej oliwie z oliwek :) To jedno z dań "integrujących"- można położyć duże kawałki na stole i zaprosić gości od radosnego odrywania ;) Nic tak nie zbliża jak długie rozmowy przy dobrym, prostym jedzeniu, które wszyscy jedzą palcami ;) Polecam!

Jak zrobić włoskie pieczywo?


Jeśli focaccia urośnie za wysoka można ją także przekroić na pół i jeść jak nasze zwykłe kanapki ;) W moim domu jada się też focaccię na ciepło: mozarellę, pomidora i świeży czosnek pokrój w plastry. Pieczywo przekrój na pół (jak bułkę). Ułóż na przemian pomidory i mozarellę, posyp czosnkiem i liśćmi rukoli. Zapiecz chwilę w piekarniku, poczekaj aż mozarella się rozpuści iiii... zajadaj radośnie! :) Wierzcie mi- kupne kanapki na gorąco "wymiękają" przy takiej domowej wersji.

Spróbujcie koniecznie! :)


Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit