Nadziewane, miękkie pierniczki - jeszcze nie jest za późno

pierniki

Jak to zrobić? Ciasto na te pierniki przygotowuję zawsze wieczorem, a same pierniczki wykrawam i piekę następnego dnia. Przez noc masa całkowicie wystygnie, trochę urośnie i zrobi się na tyle zwarta, że łatwiej ją rozwałkować.  Ale i tak pozostaje bardziej luźna od ciasta na typowe pierniki, jednak w tym przypadku nie powinno się dosypywać mąki. Wykrawanie kształtów pójdzie szybciej jeśli foremkę będziesz "maczać" w mące- wtedy brzegi nie będą się kleić do ciasta. Im grubsze ciasto zostawisz tym bardziej pulchne będą pierniki. Co jeszcze... Aha, oczywiście ciasto możesz rozwałkować cieniej i wykroić po prostu zwykłe (nie nadziewane) pierniki. Tak też będzie pysznie! Zatem do dzieła! :)


Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit