Cake pops z likierem Baileys na wieczorne spotkania z przyjaciółmi
Dziś cudowne cake pops, które zrobi każdy! Lizakowe ciasteczka, ciasteczkowe lizaki :) Uwielbiane przez dzieci i nie tylko. U nas tym razem cake pops w wersji dla dorosłych, bo z dodatkiem likieru Baileys. Uzależniają, naprawdę! I to nie ze względu na zawarty w nich alkohol, wierzcie mi ;)
Do przygotowanie cake pops'ów przygotuj:
- 400 g herbatników lub biszkoptów
- 125 g serka mascarpone
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki likieru Baileys (lub innego ulubionego)
Do polania- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, roztopiona w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce, jak kto woli). Tutaj warto dolać 2 łyżki oleju roślinnego.
Dodatkowo- patyczki do szaszłyków lub patyczki do lizaków.
Oto jak zrobić:)
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę- połam czekoladę na kawałki, wrzuć do miski, umieszczoną nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszaj co jakiś czas.
2. Pokrusz biszkopty/ herbatniki (możesz użyć tego i tego, w proporcji dowolnej), najlepiej rękoma.
3. Do pokruszonych ciasteczek dodaj serek, masło, roztopioną czekoladę i połącz za pomocą miksera lub blendera.
4. Wlej Baileys i zagnieć rękoma. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.
I teraz najlepsze! Formujemy cake pops! :) Masa powinna być gładka i po uformowaniu kulki powinna być zwarta- jeśli się kruszy i jest zbyt sucha dolej likieru lub dodaj serka/ masła.
5. Wyjmij masę z lodówki i rób z niej kulki. Ja używam do tego łyżeczki do melona- dzięki temu wszystkie cake pops są jednakowej wielkości i na raz mieszczą się w buzi- mniam! :)
6. Uformowane kuleczki wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone będą lepsze.
7. Gotowe kulki możesz ponabijać na patyczki do lizaków i maczać je w roztopionej czekoladzie. Możesz też najpierw obtoczyć je w czekoladzie, zrobić na nich jakieś wzory i dopiero później nabić na patyczki (wersja cake pops ułożonych w papilotkach do trufli, patyczkiem do góry). Trzymam kciuki za ochy i achy wydawane podczas ich zajadania! :)