Goodies - batoniki z płatków owsianych.Zdrowe i smaczne śniadanie.
Osobiście uwielbiam płatki owsiane. Kiedy nie mam czasu, po prostu podgrzewam mleko, dodaje 3 łyżki płatków owsianych, łyżkę amarantusa, szczyptę siemienia lnianego i tworzy mi się pyszna mikstura.
W weekend staram się znaleźć czas na coś bardziej wyszukanego i równie zdrowego. Generalnie przepadam za słodyczami. Dlatego takie batoniki z płatków owsianych są zdrowym substytutem sklepowych łakoci. I mogę objadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Lubię je bardzo. Można je przechowywać z łatwością i brać ze sobą do pracy w ciągu tygodnia. O ile nie zjemy ich podczas weekendu:) Przepis zaczerpnęłam od mojej bogini smaku Nigelli Lawson. Spróbujcie sami, są naprawdę pyszne.
Składniki:
397g mleka kondensowanego
250g płatków owsianych
75g wiórków kokosowych
100g suszonych żurawin
125g mieszanki ziaren (słonecznik, sezam, dynia)
125g orzechów ziemnych
250g płatków owsianych
75g wiórków kokosowych
100g suszonych żurawin
125g mieszanki ziaren (słonecznik, sezam, dynia)
125g orzechów ziemnych
Czas przygotowania : 1 godzina (stąd polecam batoniki na weekendowe pichcenie)
.

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 130C i wysmarować masłem blaszkę o wymiarach 23 x 33 x 4 cm. Jeśli ktoś woli, to może wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Mleko kondensowane podgrzać. Resztę składników wymieszać i następnie dodać podgrzane mleko skondensowane. Wszystko ponownie dobrze wymieszać. Następnie należy rozprowadzić przygotowaną masę w naczyniu. Na koniec wygładzić powierzchnię.
Piec 1 godzinę. Potem warto jeszcze schłodzić na ok. kwadrans, pokroić na małe kawałki i schłodzić całkowicie.
Wystarczą papierowe torebki i mamy gotowy lunch do pracy:)Przepis na batony zbożowe (równie wyśmienite) znajdziecie na Tipy.pl.