Owsiano-kokosowe ciasteczka z orzechami - idealna przekąską dla wszystkich, którzy chcą byc fit:)
Kolejna zdrowa przekąska bez cukru, czyli to, co ostatnio lubię najbardziej :) Pełnoziarniste ciasteczka z orzechami i miodem. Miękkie w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz. I co najważniejsze- z łatwością można z nich zrobić bezglutenowe ciasteczka wegańskie :)
Przepis na te ciasteczka dostałam od mojej siostry. Od razu zaznaczyła, że mam je zrobić z podwójnej porcji, bo są tak dobre, że na pewno szybko znikną. I jak to na starszą siostrę przystało- miała rację! ;) A ja po prostu zachwycam się nimi ostatnimi dniami... i oczywiście już zmieniłam przepis tak, żeby go trochę "odchudzić" :) Następnym razem zrobię je w wersji bezglutenowej i wegańskiej jednocześnie. Tę wersję opiszę Wam w nawiasach. Gotowi? :)
Czego potrzebujesz?
- 120 g płatków owsianych górskich (lub, żeby było bezglutenowo: płatki jaglane z gryczanymi w proporcji dowolnej)
- 120 g wiórków kokosowych
- 150 g mąki razowej (w wersji bezglutenowej użyj mąki migdałowej)
- 100 g miodu (w wersji wegańskiej możesz użyć brązowego cukru lub syropu klonowego, albo pominąć ten punkt i dodać więcej bananów, które są słodkie)
- 200 g masła lub 100 g masła + 1 banan (w wersji wegańskiej masło zastąp dobrym olejem- kokosowym lub z pestek winogron albo użyj tylko bananów)
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
Jak to zrobić?
1. W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i mąką, wsyp sól
2. W rondelku rozpuść masło z miodem. Jak już będą płynne dodaj sodę- wszystko się spieni!
3. Widelcem rozgnieć banany
4. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dokładnie wymieszaj, możesz chwilę wyrabiać ręcznie- masa będzie bardziej pastyczna :)
5. Masę nabieraj dużą łyżką i formuj kulki (konieczne są mokre dłonie), rozgnieć delikatnie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
6. Piecz około 15minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po pierwszych minutach pieczenia możesz ciastka ugnieść łyżką, żeby pozostały płaskie
7. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Zimne ciastka przechowuj szczelnie zamknięte, najlepiej w jakimś pięknym słoju- niech cieszą też oko, a nie tylko podniebienie ;) Smacznego!
Mój słoik na ciasteczka z Belle Maison prawie nigdy nie stoi pusty :) Chyba dlatego,ze pełen słój ciastek przywołuje mi na myśl spokój i magię dzieciństwa... Spróbujcie sami, działa! :) Kto wypróbuje?:)