Owsiano-kokosowe ciasteczka z orzechami - idealna przekąską dla wszystkich, którzy chcą byc fit:)

Kolejna zdrowa przekąska bez cukru, czyli to, co ostatnio lubię najbardziej :) Pełnoziarniste ciasteczka z orzechami i miodem. Miękkie w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz. I co najważniejsze- z łatwością można z nich zrobić bezglutenowe ciasteczka wegańskie :)

owsiane


Przepis na te ciasteczka dostałam od mojej siostry. Od razu zaznaczyła, że mam je zrobić z podwójnej porcji, bo są tak dobre, że na pewno szybko znikną. I jak to na starszą siostrę przystało- miała rację!  ;)  A ja po prostu zachwycam się nimi ostatnimi dniami... i oczywiście już zmieniłam przepis tak, żeby go trochę "odchudzić" :) Następnym razem zrobię je w wersji bezglutenowej i wegańskiej jednocześnie. Tę wersję opiszę Wam w nawiasach. Gotowi? :)

Czego potrzebujesz? 

- 120 g płatków owsianych górskich (lub, żeby było bezglutenowo: płatki jaglane z gryczanymi w proporcji dowolnej)

- 120 g wiórków kokosowych

- 150 g mąki razowej (w wersji bezglutenowej użyj mąki migdałowej)

- 100 g miodu (w wersji wegańskiej możesz użyć brązowego cukru lub syropu klonowego, albo pominąć ten punkt i dodać więcej bananów, które są  słodkie)

- 200 g masła lub 100 g masła + 1 banan (w wersji wegańskiej masło zastąp dobrym olejem- kokosowym lub z pestek winogron albo użyj tylko bananów)

- 50 g posiekanych orzechów laskowych

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- duża szczypta soli

owsiane


Jak to zrobić? 

1. W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i mąką, wsyp sól

2. W rondelku rozpuść masło z miodem. Jak już będą płynne dodaj sodę- wszystko się spieni!

owsiane


3. Widelcem rozgnieć banany

4. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dokładnie wymieszaj, możesz chwilę wyrabiać ręcznie- masa będzie bardziej pastyczna :)

5. Masę nabieraj dużą łyżką i formuj kulki (konieczne są mokre dłonie), rozgnieć delikatnie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

owsiane


6. Piecz około 15minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po pierwszych minutach pieczenia możesz ciastka ugnieść łyżką, żeby pozostały płaskie

7. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Zimne ciastka przechowuj szczelnie zamknięte, najlepiej w jakimś pięknym słoju- niech cieszą też oko, a nie tylko podniebienie ;) Smacznego!

owsiane


Mój słoik na ciasteczka z Belle Maison prawie nigdy nie stoi pusty :) Chyba dlatego,ze pełen słój ciastek przywołuje mi na myśl spokój i magię dzieciństwa... Spróbujcie sami, działa! :) Kto wypróbuje?:)

Najpopularniejsze wpisy

Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.
Ebooki Lovingit