Pasta z awokado i jajek - idealna na zdrowe śniadanie czy lunch w Nowy Roku:)
Zdrowa i smaczna pasta, delikatnie pikantna, pachnąca tymiankiem. Najlepiej smakuje z chrupiącym, jeszcze ciepłym chlebem. Pyszne urozmaicenie zwykłych kanapek. Ja już wiem, że następnym razem muszę ją zrobić z podwójnej ilości składników, bo okazała się tak smaczna, że po jednym śniadaniu już jej nie ma :) Polecam!
Czego potrzebujesz?
- 1 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół cebuli
- kawałek ostrej papryczki
- świeży tymianek
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Jak to zrobić?
1. Obrane ze skórki awokado pokrój na kawałki. To samo zrób z cebulą, papryczką i ugotowanymi jajkami
2. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę
3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą (najlepsza morska) i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dodaj świeży tymianek
4. Pieczywo pokrojone na kawałki (najlepiej smakuje ciabatta) wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Kiedy stanie się chrupiące wyjmij je i kiedy lekko ostygnie posmaruj pastą. Na każdy kawałek połóż kilka gałązek tymianku. Tym sposobem zdrowe kanapki już są gotowe! :) Spróbujcie sami!