Pieczone słodkie ziemniaki w wersji na Halloween!
Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków na dwa sposoby: słodki lub wytrawny. Spróbujcie sami i przekonajcie się, który bardziej Wam odpowiada...Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować frytek ze batatów to najwyższa pora :) Biją na głowę tradycyjne! Dziś proponujemy wersję w sam raz na Halloween, czyli w kształcie dyni:) Od candy company!
Składniki:
- 1-2 większe słodkie ziemniaki (owalne, o w miarę dużej średnicy),
- 60 g cukru pudru,
- 80 g roztopionego masła,
- łyżeczka cynamonu,
- sól,
- mała foremka do ciastek w kształcie dyni
Krok 1: Ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 mm. Foremką wycinamy kształt dyni, ostrym nożem robimy oczy i usta.
Krok 2: Frytki kładziemy na blachę wyłożona papierem. Pieczemy 20-30 minut (zależnie od grubości plastrów) w temperaturze 230ºC. Lekko zbrązowieją a na powierzchni utworzy się coś w rodzaju pęcherzyków.
Krok 3: Część gotowych ziemniaków smarujemy pędzelkiem zanurzonym w maśle i obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu. Zjadamy jeszcze ciepłe!
Więcej pomysłów na Halloween znajdziecie na candy company!