Słodkie inspiracje na Mikołajki, czyli świąteczne cake pops :)
Robiliście kiedyś lizaki z ciasta, tzw. cake popsy? Ja natrafiłam na nie dopiero niedawno. I od razu się nimi zafascynowałam! Są rewelacyjnym pomysłem na różnego rodzaju imprezy. Taka mała słodka i niezwykle oryginalna przekąska :) Można je rozmaicie dekorować. Dzisiaj cake pops w odsłonie świątecznej! W końcu Święta już prawie tuż tuż :) Jeśli chcecie sprawić komuś drobny prezent na Mikołajki, spójrzcie na poniższy przepis. Najwięcej frajdy sprawia końcowe zdobienie lizaków. Aż szkoda zjadać taki efekt :)
źródło: www.bakerella.com
źródło: www.bakerella.com
Przygotowanie lizaków-ciasteczek składa się w zasadzie z dwóch etapów. Najpierw należy przygotować ciasto na cake pops, a później polewę i dekoracje, w zależności od okazji.
Do ciasta potrzebne będą następujące składniki:
– 400 g suchego, pokruszonego ciasta (np. babka, ciasto czekoladowe albo to i to naraz – babka czekoladowa z ostatniego przepisu :)
– 120 g serka mascarpone
– 80 g nutelli albo innego kremu orzechowego
– trochę czekolady do roztopienia
– patyczki od lizaków :)
źródło: www.lovefromtheoven.com
Ciasto należy pokruszyć – najlepiej je naciąć i rozdrobnić widelcem. Przekładamy je do osobnej miski. W drugiej miseczce tworzymy krem. W tym celu mieszamy serek mascarpone i nutellę. Krem łączymy z pokruszonym ciastem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
źródło: www.lovefromtheoven.com
źródło: www.lovefromtheoven.com
źródło: www.lovefromtheoven.com
źródło: www.lovefromtheoven.com
źródło: www.lovefromtheoven.com
Z ciasta formujemy jedną sporą kulę. Wkładamy ją do zamrażarki na jakieś 15 minut, żeby dobrze się schłodziła. Warto owinąć ją przed tym folią spożywczą. Po tym czasie wyciągamy kulę z zamrażarki. Dzielimy ją na małe kulki, właściwej już wielkości. Nie powinny być zbyt duże – takie, jak zwyczajne lizaki. Same kuleczki wkładamy do zamrażarki na kolejne 15 minut. Należy rozłożyć je na płaskiej powierzchni, a nie jedna na drugiej, żeby się nie posklejały. Blaszkę czy tackę z kulkami dobrze wyłożyć papierem do pieczenia, żeby się do niej nie przykleiły.
źródło: www.lovefromtheoven.com
Ciasto na cake popsy jest już w zasadzie gotowe. Teraz trzeba tylko ponabijać kulki na patyczki. Uwaga! Przyda się tutaj roztopiona czekolada. Końcówkę patyczka zanurzamy w płynnej czekoladzie, a po tym od razu wbijamy w kulkę – mniej więcej do jej połowy. Blaszka z cake pops ponownie ląduje w zamrażarce na 15 minut :) Dzięki temu lizaki powinny być stabilne i trzymać się mocno na patyczkach.
źródło: www.lovefromtheoven.com
Składniki na polewę i dekoracje obejmują:
– 200 g czekolady mlecznej
– małe czerwone cukierki, takie jak lentilki albo skittles
– malutkie kuleczki z cukru – na oczka :)
– paluszki-precelki na rogi :)
– trochę ciemnej, gorzkiej czekolady
Po przygotowaniu bazy na cake pops, czas na dekorację! Przede wszystkim należy roztopić mleczną czekoladę i obtoczyć w niej każdy lizak. Warto robić to partiami – zanim polewa zdąży wyschnąć, delikatnie wbijamy poroże i przykładamy czerwone noski. Teraz warto poczekać, aż czekolada zastygnie, żeby ze spokojem umocować oczka. Do tego ostrożnie maczamy cukrowe perełki w kapce rozpuszczonej czekolady i przyklejamy powyżej noska :) Roztopiona gorzka czekolada posłuży z kolei do namalowania uśmiechów albo i grzywek. I jak podoba Wam się efekt? :)
źródło: www.bakerella.com
Świąteczne cake pops mogą występować też w innych odsłonach :) Niesamowite dekoracje, nie sądzicie? Loving it!
źródło: blog.maisoncupcake.com
źródło: blog.maisoncupcake.com
źródło: blog.maisoncupcake.com
źródło: blog.maisoncupcake.com
źródło: blog.maisoncupcake.com
źródło: blog.maisoncupcake.com
źródło: blog.maisoncupcake.com