Idealny przepis na Walentynki: spaghetti z krewetkami w sosie arrabbiata, czyli co nieco pikanterii
Macie już pomysły na Walentynki? Ja w tym roku spędzam w górach na nartach:)Tak wiem, jestem szczęściara;)Będzie z nami nasza córeczka, więc wieczór zapowiada się przy kominku, w górskiej chatce. I już mam swój przepis na kolację. Dlatego nie omieszkam się nim podzielić z Wami:) Tym bardziej, że danie wygląda na wyrafinowane, a w przygotowaniu jest banalnie proste:) Jestem ciekawa, co Wy przygotowujecie w Dzień Zakochanych? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, gorąco polecam mój przepis:) Krewetki to jeden z najznakomitszych afrodyzjaków.
Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Marty, która jest autorką zdjęć:) Mam nadzieje, że uda mi się wkońcu zachęcić ją do współtworzenia bloga, bo jest niezwykle kreatywną osobą:)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 200-300g makaronu spaghetti
- 500 g krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- troszkę masła
- listki bazylii do dekoracji
- sos arrabbiata: z przyjaciółką użyłyśmy sosu arrabbiata marki Łowicz i ma fajny, delikatnie pikantny smaczek:)
Oto jak przygotować danie:
- Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i makaron spaghetti
- Sos arrabbiata podgrzej w garnku: około 5 minut
- W tym czasie przygotuj patelnię i rozgrzej masło. Następnie dodaj rozmrożone krewetki i 2 wyciśnięte ząbki czosnku (podsmażaj chwilkę, delikatnie mieszając)
- Makaron odcedź i przełóż do miseczek
- Następnie polej sosem arrabbiata
- Na końcu dołóż krewetki na wierzch
- Udekoruj danie listkiem bazylii
I gotowe:)
Smacznego!