Gatunkowo... dobry wybór :)
Rodzaj drewna do codziennego użytkowania w kuchni ma ogromne znaczenie dla trwałości i finalnego zadowolenia domowników. Rodzimym materiałem, który stosuje się do produkcji blatów kuchennych, jest najczęściej buk albo dąb, spotyka się również blaty z jesionu, ponieważ są one twarde, a więc tym samym dość wytrzymałe. Natomiast w nowoczesnych wnętrzach coraz popularniejsze stają się gatunki drzew jeszcze twardszych, egzotycznych, takich jak teak czy iroko, które jednak oprócz stylowego wyglądu i większej odporności pociągają za sobą także wyższą cenę.
A zatem... Blaty drewniane mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dodają wnętrzu mnóstwo naturalności, pięknego szlachetnego wykończenia i cudownie komponują się zwłaszcza z białymi szafkami - stąd pewnie duże grono osób zachwyconych nimi (w tym i ja! :)) To od strony wizualnej, jednak ważniejszą kwestią przy wyborze takiego blatu do własnej kuchni jest strona praktyczna. Czyli jak ten materiał będzie sprawdzał się w codziennym użytkowaniu, w kontakcie z wodą, ciepłem, ostrymi (plastikowymi, metalowymi itd.) przedmiotami? Z pomocą przychodzą użytkownicy owych, jednak i tu zdania są niekiedy podzielone. Generalnie o drewniany blat trzeba dbać w specjalny sposób, ważna jest codzienna pielęgnacja i regularna konserwacja.
Olejowanie i lakierowanie drewnianego blatu Zarówno olejowanie, jak i lakierowanie służy dodatkowemu zabezpieczeniu drewna przed wilgocią oraz mechanicznymi uszkodzeniami, które w kuchni mają często miejsce. Przede wszystkim jednak należy rozróżnić te dwie kwestie. Lakierowanie oznacza nałożenie na powierzchnię blatu ochronnej warstwy, która ułatwia utrzymywanie go w czystości. Drewno pokryte lakierem może się podobać - nabiera delikatnego połysku, a przy tym uwidacznia się jego struktura, dzięki czemu wygląda tym naturalniej. Pewnym minusem tego typu konserwacji jest jednak fakt, że lakier dość szybko wykrusza się i nie jest mocno odporny na wysoką temperaturę (a o tę także w kuchni nietrudno ;)). Natomiast olejowanie to także pokrywanie powierzchni blatu zabezpieczającą substancją - specjalnym olejem, który jednak wnika dość głęboko w materiał, bo aż na kilkanaście milimetrów. Impregnacja jest więc dość gruntowna, a jednocześnie naturalna struktura drewna zostaje zachowana. Tutaj z kolei pewną niedogodnością staje się możliwość ciemnienia drewna po pewnym czasie.
Codzienna pielęgnacja Podstawową zasadą dbałości o drewniany blat w kuchni jest niesiekanie na nim bezpośrednio ;) Zdarza Wam się to czasem? Przyznam się, że sama niekiedy coś szybko pokroję bezpośrednio na blacie, ale akurat nie posiadam drewnianego :) Nie zaleca się bezpośredniego kontaktu z ostrymi przedmiotami z prostego względu - drewno, pomimo konserwacji, może się zarysować, wystarczy spojrzeć chociażby na własną deseczkę po jakimś czasie użytkowania. Szczególnie należy na to uważać, ponieważ powstałymi szczelinami może przedostawać się w głąb wilgoć. Do zestawiania z palnika garnków, czajnika czy choćby dzbanka z gorącą herbatą używajcie także specjalnych podkładek - wysoka temperatura odbarwia drewno.
Pomimo wymagającego charakteru drewnianego blatu osoby, które taki posiadają, mówią że nie zamieniłyby go na żaden inny :) Spora część z nich uważa także, że pielęgnacja drewna w kuchni wcale nie jest problematyczna. A jakie jest Wasze zdanie, doświadczenia? :)
Źródło zdjęć: tutaj