Chipsy z jarmużu z solą himalajską i chili
Jarmuż w mojej ulubionej wersji- delikatne i ekstremalnie chrupiące chipsy! Okazuje się, że ta przekąska może występować także w zdrowej wersji! Spróbujecie?
Jarmuż w mojej ulubionej wersji- delikatne i ekstremalnie chrupiące chipsy! Okazuje się, że ta przekąska może występować także w zdrowej wersji! Spróbujecie?
Czego potrzebujesz? - liście świeżego jarmużu - oliwa z oliwek - skórka otarta z połowy cytryny (starta na najmniejszych oczkach) - chili w proszku - sól (użyłam bardzo zdrowej soli himalajskiej)
Jak to zrobić? 1. Liście jarmużu porwij na małe kawałki, usuń grube łączenia (nerw liścia) 2. Ułóż je na blasze i polej oliwą z oliwek 3. Wszystko posyp solą, chili i skórką z cytryny 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 8-12 minut, mieszając w trakcie pieczenia (wystarczy przemieszać liście chociaż dwa razy, żeby się równo spiekły) Przed upieczeniem liście można tylko polać oliwą i ewentualnie posypać małą ilością soli- będą wtedy idealne dla dzieci ;) I tym sposobem przemycicie do ich jadłospisu jedno z najzdrowszych warzyw!