Chipsy z jarmużu z solą himalajską i chili

chipsy z jarmużu

Jarmuż w mojej ulubionej wersji- delikatne i ekstremalnie chrupiące chipsy! Okazuje się, że ta przekąska może występować także w zdrowej wersji! Spróbujecie?

+ pokaż całość

przepis na zdrowe chipsy
Czego potrzebujesz? - liście świeżego jarmużu - oliwa z oliwek - skórka otarta z połowy cytryny (starta na najmniejszych oczkach) - chili w proszku - sól (użyłam bardzo zdrowej soli himalajskiej)

chipsy z warzyw
Jak to zrobić? 1. Liście jarmużu porwij na małe kawałki, usuń grube łączenia (nerw liścia) 2. Ułóż je na blasze i polej oliwą z oliwek 3. Wszystko posyp solą, chili i skórką z cytryny 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 8-12 minut, mieszając w trakcie pieczenia (wystarczy przemieszać liście chociaż dwa razy, żeby się równo spiekły)
zielone chipsy
Przed upieczeniem liście można tylko polać oliwą i ewentualnie posypać małą ilością soli- będą wtedy idealne dla dzieci ;) I tym sposobem przemycicie do ich jadłospisu jedno z najzdrowszych warzyw!



Aby zadać pytanie musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.
Przejdź do strony logowania »

Jeśli nie masz jeszcze konta przejdź do rejestracji.